Proiect energetic de 2 miliarde de euro, în pericol: Turcia amenință cu blocajul

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Uniunea Europeană este „profund nemulțumită” de avertismentele Turciei privind blocarea cablului electric Grecia–Cipru–Israel ( Great Seas Interconnector) un proiect strategic sprijinit financiar de Bruxelles, a declarat președintele Ciprului, Nikos Christodoulides.

Bruxelles-ul, nemulțumit de amenințările Turciei la adresa cablului electric Grecia-Cipru-Israel: un proiect strategic pentru independența energetică

UE consideră „provocatoare” declarațiile Ankarei privind obstrucționarea interconectorului Great Seas, în timp ce Cipru și Grecia promit continuarea lucrărilor

Uniunea Europeană este profund nemulțumită de avertismentele lansate de guvernul turc împotriva proiectului Great Seas Interconnector (GSI), o inițiativă strategică ce prevede conectarea rețelelor electrice ale Greciei, Ciprului și Israelului, a declarat vineri președintele Ciprului, Nikos Christodoulides.

„Nemulțumirea UE a fost exprimată clar în discuțiile pe care le-am avut cu oficiali de vârf, inclusiv cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu comisarul pentru regiunea Mediteranei, Dubravka Suica”, a spus liderul cipriot într-o declarație de presă.

Proiect de 1,94 miliarde euro, cu sprijin masiv din partea UE

Proiectul GSI, finanțat cu aproximativ 800 de milioane de euro de către Uniunea Europeană, are o valoare totală de 1,94 miliarde de euro și va lega rețelele electrice ale Greciei și Ciprului, urmând să fie conectat ulterior și la cea a Israelului. Cablu electric submarin va avea o lungime totală de 1.208 kilometri, iar scopul său este reducerea costurilor energetice și eliminarea izolării energetice a Ciprului și Israelului.

Proiectul este implementat de Operatorul Independent de Transport al Energiei din Grecia (IPTO), care a confirmat pentru Associated Press că au fost deja fabricate 160 de kilometri de cabluri electrice, dar lucrările de așezare pe fundul mării nu au început încă, fiind în desfășurare studiile marine pentru stabilirea traseului definitiv între insula Creta și Cipru.

Turcia: cablul „nu poate fi instalat fără acordul nostru”

Potrivit presei internaționale, oficiali ai Ministerului Apărării din Turcia, citați anonim, au avertizat că proiectul nu poate continua fără consimțământul Turciei, întrucât cablul ar urma să treacă prin ape considerate de Ankara ca fiind sub jurisdicția sa.

Oficialii turci au calificat proiectul drept „provocator”, acuzând că acesta ignora drepturile Turciei și ale turco-ciprioților din partea de nord a Ciprului, teritoriu aflat sub ocupație turcă din 1974 și nerecunoscut internațional.

Deși nu au precizat cum ar putea reacționa, precedentul există: nave militare turcești au intervenit în trecut pentru a bloca activitatea vaselor de prospecțiune geologică în zona insulelor grecești Kasos și Karpathos, iar Ankara a desfășurat frecvent nave de război în sudul Ciprului pentru a împiedica foraje în căutarea gazului natural.

Reacția Atenei și a Nicosiei: proiectul continuă

Autoritățile din Grecia și Cipru au dat asigurări că lucrările pentru GSI vor merge mai departe. Guvernul grec invocă dreptul internațional și acordul de delimitare maritimă cu Egiptul, considerând invalid pactul semnat de Turcia cu Libia în 2019, pe baza căruia Ankara revendică porțiuni extinse din estul Mediteranei.

La rândul său, președintele Christodoulides a minimizat riscul unei escaladări militare, subliniind că Nicosia nu va lua nicio măsură care să ducă la un conflict direct, dar a promis că va apăra drepturile Ciprului prin mijloace legale, în acord cu dreptul internațional.

„Este un proiect strategic, în special pentru Cipru și Israel, care va înlătura izolarea energetică și va reduce costurile pentru consumatori”, a subliniat liderul cipriot.

GSI, o miză energetică și geopolitică

Pe lângă beneficiile economice, GSI este văzut de UE și ca o inițiativă de securitate energetică regională, menită să reducă dependența de resursele din afara spațiului european și să sporească interconectivitatea rețelelor naționale din sud-estul continentului.

Turcia, care nu este parte a proiectului, se opune de facto oricărei inițiative energetice majore din estul Mediteranei care o exclude, invocând interesele „Republicii Turce a Ciprului de Nord” – nerecunoscută internațional – și propriile pretenții teritoriale în zonă.

Rămâne de văzut dacă tensiunile geopolitice vor pune în pericol un proiect de anvergură susținut financiar și politic de Uniunea Europeană, într-o regiune unde echilibrul este fragil, iar interesele energetice devin din ce în ce mai strategice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cumpărături / Foto: Freepik
Tineri / Foto: Freepik
Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Cosmin Marinescu
Steve Witkoff și Marco Rubio
Donald Trump și Xi Jinping, în timpul summitului din 2019 din Japonia
Produse cu marca Rapid, pe site-ul Trendyol
Prudență / FOTO: Freepik

Atenție! Războiul comercial este departe de a se fi încheiat

Acțiunile americane au înregistrat câștiguri în...

Distracție în Maramureș, la Borșa / FOTO: Facebook
Bursa diamantelor de la Anvers, Belgia
Freepik.com
Carrefour Baneasa, închis de ANPC / Foto: Crișan Andreescu
O femeie la cumpărături / Foto: Freepik

Oficial, inflația scade. Neoficial, tot mai greu cu banii

Inflația anuală a coborât în martie 2025 la 4,86%, dar...

De ce se concentrează Donald Trump doar pe bunuri?

De câteva zile, tarifele vamale zguduie piețele bursiere...

Știrile dimineții
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com

pixel