Proiect energetic, în pericol. O mare companie pune condiții

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Petrom este cel mai mare contributor privat la buget
Petrom este cel mai mare contributor privat la buget
OMV Petrom are nevoie de stabilitate fiscală, de o piaţă liberă a gazelor şi de infrastructură pentru a demara proiectul de gaze din Marea Neagră, iar actualul cadru legislativ nu îndeplineşte aceste condiţii, a declarat, miercuri, Christina Verchere, CEO al companiei, într-o conferinţă de presă. 

"Proiectul din Marea Neagră este o oportunitate uriaşă pentru OMV Petrom şi pentru România. Marea Neagră are potenţialul de a întări securitatea în aprovizionare, de a aduce venituri suplimentare la buget şi noi locuri de muncă, transformând România într-un jucător-cheie regional în domeniul energetic", a spus Verchere.

Ea a arătat că, pentru demararea unui proiect de această anvergură, este necesar să existe un cadru de reglementare, o stabilitate fiscală, o piaţă a gazelor liberalizată şi o infrastructură-cheie. "Actualul cadru legislativ nu îndeplineşte aceste cerinţe. Vom rămâne foarte interesaţi ca acest proiect să fie dezvoltat şi vom continua dialogul pe această temă cu autorităţile statului", a continuat reprezentanta OMV Petrom.

Cel mai mare investitor privat

Verchere a subliniat că grupul pe care îl reprezintă are o importanţă semnificativă pentru economia României, contribuind la nivelul anului trecut cu peste 10 miliarde de lei la bugetul de stat, sub formă de taxe şi dividende. Ea a amintit şi că OMV Petrom este cel mai mare investitor privat din România, cu investiţii de circa un miliard de euro anual.

Citește și Cât pierde OMV Petrom după aplicarea OUG 114

"Un an puternic pentru OMV Petrom este un an puternic pentru România. Însă, din cauza volatilităţii legislative, trebuie să reducem motorul investiţiilor. Suntem angajaţi să continuăm operaţiunile de aici. Sperăm să avem un dialog liber cu autorităţile, astfel încât contribuţia noastră la economia României să crească", a susţinut Verchere.

Pentru acest an, compania a anunţat că va scădea cu 17% nivelul investiţiilor, până la 3,7 miliarde de lei, de la 4,3 miliarde de lei în 2018, ca urmare a instabilităţii legislative. În aceeaşi conferinţă de presă, Stefan Waldner, directorul financiar al companiei, a arătat că Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 va avea un impact de aproximativ 50 de milioane de euro asupra profitabilităţii OMV Petrom, acestea fiind doar calcule preliminare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel