De ce România riscă să depindă de FMI. Ce măsuri trebuie să ia viitorul Guvern
Analistul economic Adrian...
Ministerul Dezvoltării a pus în dezbatere publică un proiect de lege care ar putea interzice închirierea spaţiilor de locuit din clădirile cu risc seismic 1. Astfel, proprietarii de garsoniere sau apartamente din clădirile marcate cu bulină roşie nu vor mai putea să dea în chirie imobilele, până la terminarea lucrărilor de reabilitare. Detalii tehnice despre procesul de consolidare a oferit preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri, Dragoş Marcu:
Dragoş Marcu: Risc seismic există pentru orice clădire, chiar şi pentru cele mai /.../ construite. Un risc seismic important, clasa 1 de risc seismic şi clasa 2 de risc seismic, de fapt, încadrarea în clase de risc seismic se face pe baza unei metodologii, unui cod de evaluare. Din punct de vedere prevederi şi coduri de proiectare, suntem bine pregătiţi şi în România s-au dezvoltat şi continuă să se dezvolte şi să se îmbunătăţească mereu codurile de proiectare. Există o zonă de evaluare calitativă şi o zonă de evaluare cantitativă. Pentru evaluare e necesar să cunoaştem casa, dacă identificăm planurile iniţiale, care ar trebui să fie în arhiva fiecărei construcţii, transmite Rador.
La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Guvernul a alocat, în şedinţa de ieri, 51.477.000 de lei din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru unele unităţi administrativ - teritoriale din judeţul Gorj afectate de cutremurele din 13-14 februarie 2023.
De acest sprijin vor beneficia Municipiul Târgu Jiu, Oraşul Tismana, Comuna Arcani, Comuna Runcu şi Comuna Stăneşti, pentru reabilitarea, consolidarea şi reconstruirea a 16 obiective, dintre care: 9 şcoli, 5 licee, o grădiniţă şi o sală de sport.
"Am luat legătura cu prefectul şi autorităţile locale imediat după cutremurul din judeţul Gorj, am dispus trimiterea a doi experţi pentru expertizarea clădirilor, am coordonat cu Ministerul Educaţiei privind situaţie şcolilor cu risc seismic, iar acum, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Guvernul a alocat fonduri, din Fondul de Rezervă, pentru aceste şcoli. Siguranţa oamenilor, şi în special a copiilor, este importantă. Concomitent, Ministerul Dezvoltării continuă Programul de consolidare seismică a clădirilor, început încă de anul trecut." - a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.
Sumele au fost solicitate de către Instituţia Prefectului judeţul Gorj şi Consiliul Judeţean Gorj prin iniţierea şi transmiterea unui proiect de hotărâre a Guvernului în vederea alocării sumelor unităţilor administrativ-teritoriale afectate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...
Dolarul încetinește ușor după...
Bursa de Valori București...
Într-un vast depozit de la...
Grupaj de știri.
Analistul economic Adrian...
Atenuarea tensiunilor...
Adrian Negrescu a afirmat în...
BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...
O înțelegere temporară cu...
În contextul instabilității...
A fost suficient un weekend de...
Sectorul furnizorilor de echipamente auto traversează o...
Renegocierea PNRR, prioritate...
Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.
Producătorul auto american Ford...
Administrația Fondului pentru...
Nu este pentru dată când președintele american atacă...
Koidu Limited suspendă...
Randamentele obligațiunilor...
Analistul economic Adrian...
Dobânzile din piața...
Contribuabilii persoane fizice...