Proiectul de reformare a sistemului de pensii speciale poate fi aprobat în parlament până la sfârşitul actualei sesiuni, dar asumarea răspunderii guvernului este în continuare luată în calcul, spune liderul PSD, Marcel Ciolacu.
El a adăugat că are în permanenţă un dialog cu ministrul muncii, dar problema este că acest capitol trebuia deja închis, fiind inclus în cea de-a treia cerere de plată pentru finanţarea din PNRR. Problema trebuie soluţionată astfel încât să se rezolve inechităţile sociale, a precizat astăzi ministrul Marius Budăi. Decizia finală va fi luată după ce se va face o analiză asupra raportului Băncii Mondiale pe această temă şi după ce se vor purta noi discuţii cu Comisia Europeană, afirmă ministrul muncii.
Marius Budăi a explicat la rândul său că: ”Practic s-a creat o aşteptare foarte mare. Eu cred foarte mult în principiile din spatele unei reforme, nu neapărat în cifre şi în efectul imediat, deci să aliniem vechimea minimă din stagiul din sistemul public şi acest lucru s-a făcut. Erau diplomaţii, cei de la Curtea de Conturi, funcţionarii publici parlamentari care aveau un necesar de minim patru ani de zile. Acum este minim 15 ani de zile, aşa cum este şi-n sistemul public. Să nu mai permitem asimilări de profesie în magistratură. Nu e normal ca cineva să stea şase luni sau o lună sau un an magistrat şi ceilalţi care au stat magistraţi toată viaţa lor, 25 de ani şi-au avut interdicţiile ca magistraţi şi cel care a stat doar o lună să ia pensie de magistrat. Nu e normal să ai un venit la pensie mai mare decât salariul pe care l-ai avut în activitate. Toate lucrurile astea sunt rezolvate acum. Mai discutăm cu Comisia Europeană, vedem ce avem de făcut astfel încât să rezolvăm problema, să eliminăm aceste inechităţi, totuşi”, a conchis oficialul.
Te-ar putea interesa și:
Banca Mondială critică noua Lege a pensiilor
Raportul Băncii Mondiale privind reforma pensiilor este unul critic față de prevederile noii legi.
Conform raportului Băncii Mondiale privind pensiile speciale, măsurile prevăzute de Guvern nu sunt suficiente.
În document se spune că impozitarea cu până la 15% a pensiilor speciale nu aduce reduceri semnificative cheltuielilor pe care bugetul le face cu aceste indemnizații. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...