Reforma pensiilor speciale, la Camera Deputaţilor. Marius Budăi: Reforma nu este în impas

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Parlament
Parlament
Proiectul de reformă a pensiilor speciale ajunge săptămâna aceasta în dezbatera Camerei Deputaţilor, cu modificări semnificative faţă de varianta adoptată în Senat.

Reprezentanţii PSD şi PNL cred că astfel vor fi satisfăcute cerinţele Comisiei Europene, dar parlamentarii opoziţiei susţin că amendamentele depuse la comisia de resort nu sunt suficiente. Alina Stănuţă cu detalii, în direct, de la parlament. 

Reforma pensiilor speciale este un jalon în PNRR, de care depinde alocarea de fonduri europene. Documentul a trecut de Senat în primăvară şi acum este în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

Reprezentanţii puterii au susţinut că amendamentele depuse la legea adoptată deja de Senat respectă angajamentele din PNRR şi au subliniat că România are nevoie de banii europeni pentru investiţii.

Principalele modificări vizează creşterea etapizată a vârstei standard de pensionare de la 60 la 65 de ani şi o vechime în profesie de minimum 25 de ani pentru a beneficia de indemnizaţie. În plus, nu se vor putea cumula mai multe pensii speciale. De asemenea, beneficiarii pensiilor speciale care vor depăşi salariul mediu brut pe economie vor avea impozitată cu 30% partea care nu reprezintă contributivitatea. 

Mariu Budăi declara în urmă cu două săptămâni că că reforma pensiilor speciale nu este în impas și a comunicat Guvernului dorința de a obține aprobarea acestei reforme în actuala sesiune parlamentară.

Budăi a menționat că va avea o discuție prin videoconferință cu reprezentanții Băncii Mondiale în acea după-amiază și, în funcție de rezultatul dialogului, se va desfășura o consultare tripartită cu reprezentanții Comisiei Europene.

"Reforma pensiilor speciale nu este blocată, se lucrează la aceasta. Este o reformă de interes major (...). Aș dori să menționez o altă reformă deopotrivă importantă pentru Ministerul Muncii, coaliție și Guvern: venitul minim de incluziune. Aceasta se concentrează practic pe scoaterea unui număr cât mai mare de oameni din sărăcie și reprezintă o reformă extrem de semnificativă, deși nu este la fel de atrăgătoare din punct de vedere al discursului public precum pensiile speciale. Totuși, dacă ne gândim la cetățenii României, este o reformă deosebit de importantă. A fost dezbătută intens în Parlament, atât cu parlamentarii din toate partidele, cât și cu cei interesați, Comisia Europeană și Banca Mondială. De ce prefer această abordare? Dintr-un singur motiv: nu doresc să adopt o astfel de reformă și să constat ulterior, după aprobare, că Comisia consideră că nu este în regulă", a afirmat Budăi în legătură cu avizul Băncii Mondiale privind reforma pensiilor speciale.

El a subliniat că nu va ezita să discute cu Comisia Europeană sau Banca Mondială ori de câte ori este necesar și a menționat că acest model de lucru pe care l-a implementat este apreciat de Comisie, care l-a recomandat și altor ministere.

Oficialul a mai explicat că: ”Astăzi după-amiază, având în vedere diferența de fus orar dintre Washington și România, vom avea a doua videoconferință a săptămânii cu reprezentanții Băncii Mondiale. Există șanse ca mâine să avem o nouă videoconferință într-un format tripartit, cu participarea Băncii Mondiale din Washington, Comisiei Europene din Bruxelles și Ministerul Muncii din București. În cazul în care vom ajunge la anumite concluzii, dorim să obținem un răspuns și, așa cum am explicat Comisiei Europene și Băncii Mondiale, ne dorim ca această reformă să fie aprobată în cadrul sesiunii parlamentare curente. Aceste instituții au înțeles acest lucru și colaborează intens cu noi pentru a rezolva această problemă", a adăugat ministrul.

Întrebat în legătură cu faptul că magistrații au anunțat că nu sunt de acord cu majorarea vârstei de pensionare și intenționează să protesteze, Marius Budăi a declarat: "Eu nu sunt într-un conflict cu nimeni în mod absolut."

"Toți miniștrii care au în responsabilitate astfel de indemnizații și pensii stabilite și plătite în baza unor legi speciale se află într-o poziție în care trebuie să implementeze ceea ce a fost stabilit în PNRR și să pună în aplicare reformele asumate de România în perioada respectivă, 2020-2021", a mai explicat Budăi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel