Promisiuni pentru masa de Crăciun. Tănase (ARC): Încercăm să oferim prețuri normale

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Carne / FOTO: Freepik
Carne / FOTO: Freepik
Dana Tănase, directorul executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC), a explicat pentru Agerpres că, în ciuda unor dificultăți persistente, producătorii sunt hotărâți să mențină oferta variată la prețuri normale.

Industria de procesare a cărnii din România se mobilizează pentru a aduce pe mesele consumatorilor produsele tradiționale de Sărbători, la prețuri accesibile. 

Pregătiri pentru Crăciun

"În momentul de față, ne pregătim pentru Sărbători și încercăm să punem pe masa consumatorului toată gama de produse cu care acesta s-a obișnuit de-a lungul anilor," a declarat Dana Tănase. Aceasta a subliniat că nu sunt anticipate majorări semnificative ale prețurilor, contrar informațiilor vehiculate recent în spațiul public.

Un aspect pozitiv este creșterea cu 15% a producției de carne de porc în prima jumătate a anului 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023. „Este un semn bun, care arată că fermele au început să se refacă, iar efectele pestei porcine africane încep să se diminueze,” a precizat reprezentanta ARC. Cu toate acestea, deficitul de carne de porc pe piața internă rămâne o problemă semnificativă.

Provocările anului 2025

Industria cărnii se pregătește și pentru un 2025 marcat de provocări majore. Printre acestea, creșterea salariului minim pe economie, eliminarea plafonării prețurilor la energie și posibila introducere a unor noi taxe.

„Creșterea salariului minim va genera o majorare în cascadă a salariilor pe tot lanțul, ceea ce pune presiune pe bugetele companiilor,” a avertizat Tănase. Costurile energetice reprezintă un alt punct nevralgic, mai ales din aprilie 2025, când reglementările în domeniu rămân incerte. De asemenea, eliminarea facilităților fiscale ar putea avea un impact financiar semnificativ, în special pentru companiile mari.

Criza forței de muncă și schimbările în consum

Un alt obstacol important pentru industrie este deficitul forței de muncă. Deși companiile investesc în formarea angajaților, mulți dintre aceștia aleg să plece în străinătate pentru salarii mai mari. Importul de lucrători din Asia reprezintă o soluție parțială, dar implică un efort suplimentar pentru instruirea acestora conform standardelor locale de igienă.

La nivelul consumului, se observă o scădere a interesului pentru produsele premium și cele din vitrina asistată. „Tinerii preferă să ia masa în oraș și nu mai pregătesc pachețele pentru prânz, iar zona de ready-meal a cunoscut o dezvoltare semnificativă,” a explicat Dana Tănase. În schimb, produsele private label, realizate de procesatori români, câștigă teren datorită prețului mai mic și standardelor de calitate ridicate.

Consumul mediu și influențele externe

Consumul mediu de produse din carne în România este de aproximativ 14 kg/an/locuitor, aproape de media Uniunii Europene, care se situează la 15 kg/an. În UE, trendul descendent al consumului este influențat de promovarea alimentației vegane, ceea ce afectează în special tinerii și instituțiile de învățământ.

În România, consumul crește de obicei în perioada Sărbătorilor, însă lunile de început de an, cum sunt ianuarie și februarie, sunt considerate „luni moarte” pentru vânzări.

Despre Asociația Română a Cărnii

ARC reprezintă interesele industriei de prelucrare a cărnii din România încă din 1999. Organizația reunește 52 de companii care realizează peste 60% din producția națională de mezeluri.

Industria cărnii își continuă eforturile pentru a menține tradiția și calitatea produselor, însă rămâne atentă la evoluțiile economice și sociale care vor modela piața în anii următori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Blocul unde are loc incendiul
Militari / Foto: Ministerul Apărării din Germania
Semnare contract. Foto: Pexels.com
Gaze cu efect de seră / Foto: Freepik
S&P Global

S&P retrogradează Franța la A+ pe fondul riscurilor fiscale

S&P Global Ratings a tăiat, printr-o acțiune...

Blocul din Rahova unde a avut explozia din cauza unei acumulări de gaze / Foto: Tudor Pană / Inquam Photos
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate
ArcelorMittal
Banca Naționala a României
Electrovalvă montată pe o țeavă de gaze / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Companii din energie, amendate. Foto: Ron Lach - Pexels
Blocul din cartierul bucureștean Rahova, distru de o explozie provocată de o acumulare de gaze / Foto: Tudor Pană / Inquam Photos
Bani și aur
Rezultate pozitive pentru Euroins România
Adrian Nica, șeful ANAF
Contabili / Foto: Freepik

Aurul urcă, încrederea scade – explicația lui Mircea Coșea

Când piețele încep să nu mai aibă încredere în monede,...

Rovinietă
Vot în Parlamentul European
Freepik.com
Cseke Attila
Foto arhiva: Reuters
Flacără la aragaz / Foto: Freepik

Producţia de gaze a României scade, importurile explodează

Producția internă de gaze naturale a scăzut, iar...

ANAF / Foto: DCBusiness

Un nou trend ANAF: decizii de impunere cu sume estimate

Contribuabilii, în multe cazuri, întârzie cu depunerea...

Cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Parcare. Foto: Freepik.com
Metrou Unirii 2

Guvernul a aprobat bugetul Metrorex. Care sunt cifrele

În şedinţa de joi, 16 octombrie, a Executivului, a fost...


pixel