Promisiuni pentru masa de Crăciun. Tănase (ARC): Încercăm să oferim prețuri normale

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Carne / FOTO: Freepik
Carne / FOTO: Freepik
Dana Tănase, directorul executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC), a explicat pentru Agerpres că, în ciuda unor dificultăți persistente, producătorii sunt hotărâți să mențină oferta variată la prețuri normale.

Industria de procesare a cărnii din România se mobilizează pentru a aduce pe mesele consumatorilor produsele tradiționale de Sărbători, la prețuri accesibile. 

Pregătiri pentru Crăciun

"În momentul de față, ne pregătim pentru Sărbători și încercăm să punem pe masa consumatorului toată gama de produse cu care acesta s-a obișnuit de-a lungul anilor," a declarat Dana Tănase. Aceasta a subliniat că nu sunt anticipate majorări semnificative ale prețurilor, contrar informațiilor vehiculate recent în spațiul public.

Un aspect pozitiv este creșterea cu 15% a producției de carne de porc în prima jumătate a anului 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023. „Este un semn bun, care arată că fermele au început să se refacă, iar efectele pestei porcine africane încep să se diminueze,” a precizat reprezentanta ARC. Cu toate acestea, deficitul de carne de porc pe piața internă rămâne o problemă semnificativă.

Provocările anului 2025

Industria cărnii se pregătește și pentru un 2025 marcat de provocări majore. Printre acestea, creșterea salariului minim pe economie, eliminarea plafonării prețurilor la energie și posibila introducere a unor noi taxe.

„Creșterea salariului minim va genera o majorare în cascadă a salariilor pe tot lanțul, ceea ce pune presiune pe bugetele companiilor,” a avertizat Tănase. Costurile energetice reprezintă un alt punct nevralgic, mai ales din aprilie 2025, când reglementările în domeniu rămân incerte. De asemenea, eliminarea facilităților fiscale ar putea avea un impact financiar semnificativ, în special pentru companiile mari.

Criza forței de muncă și schimbările în consum

Un alt obstacol important pentru industrie este deficitul forței de muncă. Deși companiile investesc în formarea angajaților, mulți dintre aceștia aleg să plece în străinătate pentru salarii mai mari. Importul de lucrători din Asia reprezintă o soluție parțială, dar implică un efort suplimentar pentru instruirea acestora conform standardelor locale de igienă.

La nivelul consumului, se observă o scădere a interesului pentru produsele premium și cele din vitrina asistată. „Tinerii preferă să ia masa în oraș și nu mai pregătesc pachețele pentru prânz, iar zona de ready-meal a cunoscut o dezvoltare semnificativă,” a explicat Dana Tănase. În schimb, produsele private label, realizate de procesatori români, câștigă teren datorită prețului mai mic și standardelor de calitate ridicate.

Consumul mediu și influențele externe

Consumul mediu de produse din carne în România este de aproximativ 14 kg/an/locuitor, aproape de media Uniunii Europene, care se situează la 15 kg/an. În UE, trendul descendent al consumului este influențat de promovarea alimentației vegane, ceea ce afectează în special tinerii și instituțiile de învățământ.

În România, consumul crește de obicei în perioada Sărbătorilor, însă lunile de început de an, cum sunt ianuarie și februarie, sunt considerate „luni moarte” pentru vânzări.

Despre Asociația Română a Cărnii

ARC reprezintă interesele industriei de prelucrare a cărnii din România încă din 1999. Organizația reunește 52 de companii care realizează peste 60% din producția națională de mezeluri.

Industria cărnii își continuă eforturile pentru a menține tradiția și calitatea produselor, însă rămâne atentă la evoluțiile economice și sociale care vor modela piața în anii următori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF nefuncțional / Foto: DCBusiness
Bursa / Foto: Freepik
Nord Stream 2

Germania nu vrea să mai audă de gazoductul Nord Stream 2

Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a exclus...

Foto: Freepik.com
Document / Foto: Freepik

Extras de carte funciară gratis. ANCPI face precizări

Proprietarii de imobile nu vor mai plăti taxa pentru...

Banca Naţională a României
OECD
Sam Altman / FOTO: Wikipedia
Foto: Pexels.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Știrile dimineții
Familie în vacanță / Foto: Freepik

Rețeaua Regina Maria a fost vândută

Tranzacţia momentului în România.

Bursa de Valori București
Prelungitor

Schema de plafonare: Cine plătește cu adevărat nota de plată

Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației...

La ghișeu

Această taxă dispare începând de săptămâna viitoare

O măsură ce se va aplica în conformitate cu unordin al...

Cipuri mici, dar indispensabile
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Dolari / FOTO: Unsplash

Perspectivele dolarului american devin tot mai întunecate

Este concluzia unui sondaj Reuters realizat în rândul...

Ucraina / FOTO: Freepik

Bani pentru Ucraina: Peste 3 miliarde de euro de la UE

Anunțul a fost făcut marți de guvernul de la Kiev, citat...

Grafice / FOTO: Freepik
Câmp petrolier / FOTO: Freepik

Decizia care ar putea da peste cap piața petrolului

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații...

Spital Regina Maria
Banca Națională a României

pixel