Propaganda rusă folosește România ca SPERIETOARE. Unde se întâmplă

Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Propaganda rusă
Propaganda rusă
Occidentul și România sunt țintele predilecte ale propagandei portalurilor pro-Kremlin declară directorul Asociaţiei Presei Independente de la Chişinău, Petru Macovei. Tema favorită a propagandei rusești este că președinta R. Moldova, Maia Sandu ar fi pionul Occidentului și al României.

Preşedinta Maia Sandu, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), Occidentul, dar şi România sunt ţintele predilecte ale propagandei portalurilor pro-Kremlin în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova.

"Am identificat cel puţin 22 de portaluri pro-Kremlin. Unele dintre ele sunt direct afiliate partidelor proruse (socialiştii şi comuniştii), dar şi altor structuri şi grupuri proruse din Republica Moldova. Altele aparent nu au o asemenea afiliere, însă produsele lor editoriale au foarte clar o tentă prorusă, iar acest lucru influenţează opţiunile alegătorilor din Republica Moldova", a mai afirmat Macovei, citat de Agerpres.

Principala temă propagandistică a celor 22 de portaluri proruse identificate este că preşedinta Maia Sandu şi Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) sunt "pionii Occidentului în Republica Moldova".

Citește și: Exerciții în Marea Neagră. Rusia A ACȚIONAT! Decizia Moscovei

"De asemenea, se speculează că România este tot mai activă în Republica Moldova în contextul alegerilor parlamentare anticipate. Mai mult decât atât, cele mai nocive portaluri proruse au reluat refrenul din campaniile precedente, şi anume că România vrea să introducă practicile fasciste din perioada interbelică aici, în Republica Moldova", a spus Macovei.

"Acest narativ propagandistic este omniprezent în majoritatea absolută a materialelor publicate de portalurile proruse din Republica Moldova. De asemenea, se invocă faptul că SUA se implică în mod direct în Republica Moldova. După orice întâlnire a reprezentanţilor Comisiei Electorale Centrale cu un ambasador străin, cum a fost recent cea cu ambasadorul Marii Britanii, apare un val de speculaţii proruse conform cărora occidentalii îşi doresc să influenţeze rezultatul alegerilor", a afirmat expertul media.

Potrivit lui Macovei, toate aceste mesaje propagandistice sunt amplificate pe reţelele sociale.

"Să nu uităm că piaţa mediatică din Republica Moldova rămâne una dominată de către sursele media ruseşti (...) Numărul posturilor ruseşti retransmise în Republica Moldova a crescut, în loc să scadă. Să nu uităm că Republica Moldova este oaza Sputnik-ului, care emite ca portal de ştiri şi ca post de radio, cu toate că nu are licenţă", a spus Macovei.

Alte teme răspândite se referă la faptul că "Occidentul îşi doreşte să transforme Republica Moldova în o a doua Ucraină (...), că va fi neapărat un Maidan şi aici, pentru că partidele de dreapta nu vor recunoaşte alegerile dacă partidele de stânga vor câştiga scrutinul şi, prin urmare, Occidentul va organiza aici evoluţii după modelul altor ţări", a atras atenţia directorul API.

El a mai spus că Maia Sandu şi PAS sunt acuzate frecvente că îşi propun să închidă şcoli, primării şi spitale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Bursa de Valori București
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României
Nvidia / Foto: Laineema / Flickr
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr

Trump atacă din nou Rezerva Federală a SUA

Critici directe la adresa președintelui Fed, Jerome...

Casă de schimb valutar
Semnare document / FOTO: Freepik
Capitoliul / FOTO: Freepik
Nissan
Foto: Freepik.com
Ceaușescu pe șantier / Foto: Fototeca online a comunismului românesc / Cota: 116/1979
Sac cu bani / FOTO: Freepik

Investitorii stau pe munți de cash și nu știu ce să facă

Mii de miliarde de dolari blocate din cauza războaielor...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Cupru
Londra
Apple

Apple intră în domeniul interfețelor creier-computer

Apple (NASDAQ:AAPL) își face intrarea în domeniul...

Samsung

Samsung pregătește o achiziție importantă în Europa

Este vorba despre preluarea unui specialist în sisteme...

Indicele ROBOR la 3 luni a început să scadă
Tanczos Barna

România va încasa 1,3 miliarde euro din tranşa 3 din PNRR

România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din...

Cristian Popa, BNR
Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

OECD
București interbelic
Indici bursieri
Ședință de Guvern

pixel