Inițiativa legislativă are în vedere modificarea Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. În cazul în care proiectul va parcurge cu bine întreg lanțul procedurii legislative și va ajunge să intre în vigoare, amenzile pentru servirea sau vânzarea de băuturi alcoolice persoanelor care nu au împlinit 18 ani vor crește de la 500 de lei, în prezent, la 10.000 de lei.
De ce
În expunerea de motive, inițiatorii acestui demers legislativ trag un semnal de alarmă, subliniind pericolul consumului de alcool la o vârstă fragedă, ce ”poate avea efecte de lungă durată asupra sănătății mintale și fizice a minorilor”. Ca atare, ”existența unor amenzi mai mari poate descuraja furnizorii să ofere băuturi alcoolice minorilor și, astfel, să protejeze sănătatea acestora”, arată semnatarii documentului.
Date relevante
Se menționează, de asemenea că, ”în România, consumul de alcool în rândul minorilor atinge niveluri alarmante. Conform datelor UNICEF, din 2013, 42% dintre adolescenții români cu vârste între 14 și 18 ani au consumat alcool cel puțin o dată, cu procente mai mari înregistrate în rândul băieților și în mediul urban. În plus, un studiu realizat de Agenția Română Antidrog a relevat că 35% dintre minori au început să consume alcool la vârsta de 14 ani, iar între vârsta de 14 și 19 ani, 40% dintre acești au avut primele lor experiențe cu alcoolul”.
Consum, desfacere, vânzare
Cu argumentele pe masă, autorii expunerii de motive subliniază că obiectivul ”acestei reglementări este de a modifica cuantumul amenzilor prevăzute pentru servirea cu băuturi alcoolice în localurile publice, minorilor, precum și desfacerea, comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în locuri publice, la intrarea în curți și în interiorul acestora, cum sunt: spitale și alte unități sanitare, centre de plasament al minorilor, unități și instituții de învățământ și educație, lăcașuri de cult și instituții religioase aferente cultelor care interzic consumul băuturilor alcoolice în practicarea religiei respective, pe trotuarele sau aleile de acces ale acestora. Astfel, sancțiunea ar urma să varieze între 5.000 și 10.000 de lei”, precizează inițiatorii proiectului de lege.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...