Propunerea Comisiei Europene privind preţurile la energie. Klaus Iohannis: Previne apariţia unor preţuri exagerat de mari
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Republica Moldova, nevoită să cumpere energie electrică din România în regim de urgenţă
Republica Moldova, nevoită să cumpere energie electrică din România în regim de urgenţă
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că propunerea Comisiei Europene cu privire la problema preţului ridicat al gazului este bună şi că România agreează noile măsuri.

"Avem de ieri pe masă o propunere a Comisiei Europene, o propunere bună, care conţine inclusiv elemente pe care le-am solicitat şi eu în repetate rânduri. Este un document destul de tehnic şi nu cred că vom intra astăzi în toate detaliile, dar începutul este bun. Vorbim aici de un fel de plafonare a preţului la gaz, dar o plafonare care nu pune furnizorii în dificultate, însă previne apariţia unor preţuri exagerat de mari. Avem, în acelaşi timp, un început de reglementare care decuplează piaţa gazului de piaţa electricităţii. Avem o propunere de achiziţii solidare, o platformă de achiziţie comună voluntară pentru gaz. Avem o serie de elemente care pot veni în sprijinul statelor membre pentru a atenua criza energiei", a spus şeful statului înainte de a participa la reuniunea Consiliului European.

El a subliniat că este nevoie ca măsurile să fie gândite pentru viitor.

"Nu putem să venim la infinit cu subvenţii, cu măsuri extraordinare. Trebuie să găsim soluţii pentru a avea energie suficientă disponibilă şi la preţuri pe care populaţia şi industria le pot plăti. Asta înseamnă diversificare, asta înseamnă energie verde, asta înseamnă resurse noi, de exemplu gazul din Marea Neagră, şi asta înseamnă o interconectare mult, mult mai bună între statele membre decât cea pe care o avem acum", a spus Iohannis.

Şeful statului a arătat că România agreează propunerile venite de la Comisie.

"În ceea ce priveşte achiziţia comună, ea este pe bază voluntară, deci cine doreşte va putea să intre, iar noi vom solicita ca acest 'vom putea' să rămână realmente deschis pentru toată lumea, deci să fie o platformă accesibilă real pentru toţi, fiindcă aici vor intra firmele private, nu intră statele. Iar companiile sau statele care au contracte în altă parte probabil îşi vor continua aceste contracte. Platforma nu este gândită să îi scoatem pe unii din contracte şi să intrăm noi, platforma este gândită pentru a aduce noi resurse în Europa", a explicat el.

Preşedintele a spus că România este de acord cu mecanismul de solidaritate şi că îşi exprimă interesul pentru a intra în această achiziţie comună de gaze. El a explicat că detaliile tehnice sunt încă în lucru.

"Este un pachet foarte mare şi foarte tehnic care a fost prezentat de Comisie, dar, ca principiu, pot să vă spun da, ne convine şi dorim să intrăm", a afirmat Iohannis. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel