Protecție extinsă pentru Fondul de garantare a depozitelor bancare

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Se tem pentru afacerile lor / Foto: Freepik
Se tem pentru afacerile lor / Foto: Freepik
Fondul de garantare a depozitelor bancareva beneficia de protecția extinsă a garanțiilor financiare.

Guvernul propune completarea Ordonanței nr. 9/2004 privind contractele de garanție financiară, pentru a include Fondul de garantare a depozitelor bancare (FGDB) în lista entităților eligibile să beneficieze și să furnizeze garanții financiare. Această modificare vine în contextul necesității de aliniere la legislația europeană și națională, consolidând astfel stabilitatea financiară.

OG nr. 9/2004 transpune în legislația românească prevederile Directivei 2002/47/CE, care oferă beneficiarilor garanțiilor financiare un regim juridic privilegiat. Acest regim asigură protecție împotriva consecințelor procedurilor de insolvență și permite executarea rapidă a garanțiilor, fără intervenția instanțelor.

În prezent, FGDB nu este inclus în lista entităților eligibile pentru a beneficia de aceste avantaje, deși Legea nr. 311/2015 permite instituțiilor de credit să își achite contribuțiile către FGDB prin angajamente de plată garantate cu active cu risc scăzut.

Necesitatea modificării legislative

Pentru a alinia activitatea FGDB cu cerințele europene din Ghidul Autorității Bancare Europene (EBA/GL/2015/09), este esențial ca acest fond să beneficieze de protecția oferită de OG nr. 9/2004. Prin această completare, FGDB va putea utiliza garanțiile financiare atât pentru colectarea contribuțiilor anuale la fondul de rezoluție bancară, cât și pentru alte operațiuni financiare.

Prin modificarea OG nr. 9/2004, FGDB va avea la dispoziție toate instrumentele necesare pentru a-și îndeplini obiectivele:

Beneficiar al garanțiilor financiare: pentru contribuțiile instituțiilor de credit la fondul de rezoluție bancară, conform Legii nr. 312/2015.

Furnizor de garanții financiare

Contractarea de împrumuturi de la BNR prin tranzacții repo, pentru a asigura lichiditățile necesare plății compensațiilor.
Accesarea de împrumuturi de la instituții de credit și alte entități financiare, pentru a asigura resursele necesare funcționării în calitate de schemă de garantare a depozitelor și administrator al fondului de rezoluție.

Această completare legislativă va consolida capacitatea FGDB de a menține stabilitatea financiară și de a răspunde prompt în situații de criză. Extinderea protecției prin OG nr. 9/2004 va facilita accesul FGDB la instrumente financiare esențiale, contribuind la dezvoltarea unui cadru financiar robust și rezilient.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

O femeie completează un formular / Foto: Freepik
ANAF / Foto: DCBusiness
La bancă
Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse
Portul Shanghai
Arieratele bugetului general consolidat / Foto: Freepik
Transelectrica / FOTO: Facebook
Statistică / Foto: Freepik
Uniunea Europeană / Foto: Freepik / Parlamentul European
HistoSonics
Bursa / Foto: Freepik
Uzină General Motors
Ferma. Foto: Pexels.com
Foto: Reuters
Wall Street. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Seminte. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump

Skype, mesajul de adio pentru utilizatori

Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...

Foto: Freepik.com

pixel