Protest la ÎCCJ pentru reducerea vârstei de pensionare a acestor români. Se scandează: "Vrem să mai trăim după ce muncim!"
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Captura Romania TV
Foto: Captura Romania TV
Este protest, luni, în Bucureşti, în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Update: Un complet pentru soluţionarea recursurilor în interesul legii de la Instanţa supremă a amânat luni, pentru 13 martie, discutarea modului neunitar în care instanţele din România aplică prevederile legale privind scăderea cu 13 ani a vârstei de pensionare pentru lucrătorii din energie.

Ştirea iniţială: Membri ai Federaţiei Energetica şi lucrători în domeniul energiei au cerut, luni, în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, aplicarea Legii care prevede reducerea vârstei de pensionare la 52 de ani pentru lucrătorii din termocentralele pe cărbune şi mineritul de suprafaţă.

"Legea 197/2001, care a completat Legea pensiilor, prevede ca toţi lucrătorii din termocentrale de cărbune şi mineritul de suprafaţă să beneficieze de reducerea perioadei de pensionare cu 13 ani, adică să se poată pensiona la 52 de ani dacă îndeplinesc două condiţii: au cel puţin 30 de ani lucraţi într-o termocentrală şi 25 de ani de contributivitate, iar Ministerul Muncii, prin Casele de Pensii, nu doresc să pună în aplicare această lege de doi ani. Lucrătorii care îndeplinesc aceste condiţii au depus dosarele, care au fost respinse de Casele de Pensii şi apoi au mers în instanţă. Surpriza a venit că unele instanţe ne-au dat câştig de cauză, alte instanţe au dat câştig de cauză Caselor de Pensii. Am mers la Curţile de Apel, iar Curtea de Apel Suceava a sesizat Înalta Curte pentru a lua o hotărâre unitară la nivel naţional pe această lege. Astăzi, Înalta Curte se va pronunţa pe această sesizare a Curţii de Apel Suceava. Răspunsul trebuie să fie cel corect. Dacă vor veni cu o decizie care nu ne dă dreptate, vom analiza ce este de făcut mai departe", a declarat, pentru AGERPRES, Sorin Turcu, vicepreşedinte al Federaţiei Energetica.

"În unele judeţe s-a dat câştig de cauză lucrătorilor, iar în unele judeţe s-a dat câştig de cauza Caselor de Pensii, care, probabil, la comanda Ministerului Muncii, nu vor să pună în aplicare legea", a precizat vicepreşedintele Federaţiei Energetica.

Sorin Turcu a explicat că, în Romania, vârsta de pensionare la bărbaţi este 65 de ani, iar în Legea pensiilor sunt anumite categorii care beneficiază de reducerea vârstei de pensionare din cauza condiţiilor, a mediului de lucru.

"Salariaţii din mineritul de suprafaţă şi termocentrale pe cărbune îşi desfăşoară activitatea în condiţii grele", a arătat Sorin Turcu. 

 

Citeşte şi: Ministrul Boloş, semnal de alarmă despre cuantumul pensiei minime: Este înspăimântător!

 

Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a tras un semnal de alarmă despre cuantumul pensiei minime sociale. 

"Suma de 1.100 de lei este nivelul pensiei minime sociale spune foarte mult despre standardul de locuire şi de viaţă al acestor oameni. Vă mai dau alte exemple, sunt 880.000 de persoane cu dizabilităţi care beneficiază de pensii, indemnizaţii care nu permit un standard de viaţă care să le asigure o integrare socială decentă. Este înspăimântător! 1.188.000 de români beneficiază de pachetele alimentare", a declarat, la Digi24, ministrul Boloş. 

 

CNPP: Aproape 4,788 milioane de pensionari, la finele lunii decembrie 2022; pensia medie a fost de 1.739 de lei

 

Un număr de 4.787.920 pensionari era înregistrat în decembrie 2022 în România, iar pensia medie a fost de 1.739 lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Dintre aceştia, 694.843 aveau perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 506 lei.

Din numărul total al pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.823.804 persoane, dintre care 2.200.689 femei, în timp ce pensia medie se situa la 1.937 de lei.

Pensie anticipată primeau, în decembrie 2022, un număr de 7.699 persoane (2.470 lei, pensie medie), pensie anticipată parţială 91.564 de persoane (1.796 de lei pensia medie) şi pensie de invaliditate 398.983 persoane (pensie medie de 781 lei), dintre care 44.794 persoane pentru gradul I de invaliditate (671 lei, pensie medie).

În aceeaşi lună, pensia de urmaş s-a acordat unui număr de 465.724 persoane (908 lei pensia medie), în timp ce ajutor social au primit 146 pensionari (421 de lei în medie). 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel