Sute de persoane au blocat marți podul central Margit din capitală, în momentul în care au apărut informații potrivit cărora premierul Viktor Orban intenționează să impună în parlament un proiect de lege care restricționează accesul la o formă populară de regim fiscal, care permite plata unei taxe lunare fixe de 50.000 de forinți (123 de dolari) după venit.
Protestul nu a reușit să descurajeze partidul de guvernământ al Ungariei, care a promulgat legea în câteva ore. Guvernul a argumentat că regimul fiscal pentru așa-numiții "mici contribuabili", folosit de 450.000 de unguri, potrivit site-ului de știri de afaceri Portfolio, a avut efectul neintenționat de a stimula angajatorii să nu angajeze personal pentru a evita taxe salariale mult mai mari.
Partidele de opoziție au declarat că modificarea legislativă, care nu ar mai permite ca regimul fiscal să fie folosit pentru veniturile obținute de la clienții corporativi, echivalează cu o măsură de austeritate într-un moment în care guvernul lui Orban este presat să accelereze consolidarea fiscală pentru a susține economia. Sectoare, de la medici la lucrători din domeniul tehnologiei, au criticat, de asemenea, măsura.
Procedura accelerată de adoptare a legii - demonstranții se aflau încă pe pod în momentul în care legislatorii partidului de guvernământ au aprobat proiectul de lege - a sfidat, de asemenea, un angajament făcut de administrația Orban în fața Uniunii Europene de a opri adoptarea rapidă a legilor cu puține sau fără consultări. Partidele de opoziție spun că guvernul recurge în mod regulat la astfel de mișcări pentru a evita dezbaterea schimbărilor pe care le-a impus asupra tuturor aspectelor vieții din Ungaria.
Angajamentul a fost unul dintre cele patru pe care guvernul lui Orban a declarat săptămâna trecută că le-a făcut în fața executivului Uniunii Europene pentru a încerca să deblocheze miliarde de euro din fondurile europene, care au fost efectiv înghețate din cauza preocupărilor legate de statul de drept și de corupție.
Poliția a arestat un bărbat pentru agresiune, după ce acesta a scuipat pe o mașină de patrulare în timpul protestului de pe Podul Margareta.
Protestatarii și-au manifestat nemulțumirea față de modificare Codului fiscal prin care se majorează impozitul individual pentru micii contribuabili. Manifestanții s-au adunat inițial în piața Kossuth și apoi au mărșăluit până la Podul Margareta, unde au blocat traficul.
Protestatarii au încetinit, de asemenea, traficul și pe podul Elisabeta la începutul după-amiezii de marți.
Citește și: Şeful MOL avertizează cu privire la decizia Ungariei de a plafona preţul carburanţilor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.