Proteste pentru acordarea majorărilor salariale în sistemul de învăţământ

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto ilustrativ
Foto ilustrativ
Sindicaliştii din educaţie pichetează sediile prefecturilor din ţară.

Sindicaliştii din educaţie pichetează prefecturile judeţene, începând de marţi, acuzând dezinteresul actualei guvernări privind acordarea majorărilor salariale în sistemul de învăţământ, a anunţat marţi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", într-un comunicat comun.

Astfel, în această săptămână, vor avea loc proteste ale organizaţiilor judeţene afiliate FSLI astfel: marţi, 14 martie la Constanţa, unde vor fi 200 de participanţi; miercuri, 15 martie - Ialomiţa (50-100 de participanţi), joi, 16 martie, în Argeş, Buzău, Călăraşi, Dolj şi Prahova (între 100- 300 participanţi din partea fiecărei organizaţii).

Protestele vor continua şi în săptămâna 20 - 24 martie 2023 tot cu pichetarea sediilor prefecturilor din alte judeţe, acţiuni sindicale la care vor lua parte membrii organizaţiilor sindicale afiliate FSLI şi FSE "Spiru Haret".

"Dezinteresul actualei guvernări privind acordarea majorărilor salariale în sistemul de învăţământ conduce la producerea unui dezechilibru social şi îi împinge pe colegii noştri la imposibilitatea asigurării unui trai decent. Suntem astfel determinaţi să mergem mai departe cu planul acţiunilor sindicale, până la rezolvarea tuturor problemelor cu care salariaţii din educaţie se confruntă. Considerăm că motivarea resursei umane din învăţământ reprezintă una dintre condiţiile esenţiale pentru a avea un sistem de educaţie performant în România", susţin reprezentanţii organizaţiilor sindicale.

Sindicaliştii din educaţie cer de urgenţă Guvernului României să găsească soluţii în unele situaţii, respectiv la rezolvarea problemei aplicării integrale a dispoziţiilor Legii - cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariaţi din învăţământ, astfel încât toţi salariaţii din sistemul educaţional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022.

Totodată, sindicaliştii solicită identificarea unor soluţii pentru creşterea veniturilor personalului didactic auxiliar şi adoptarea, în regim de urgenţă, a normativelor pentru personalul nedidactic şi personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998.

De asemenea, sindicatele solicită aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă, întrucât salariaţii din învăţământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri.

"În noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziţioneze personalul din învăţământ pe o treaptă superioară celei actuale în ierarhia funcţiilor bugetare, în raport de importanţa socială a activităţii prestate", se menţionează în comunicat.

Sindicaliştii mai solicită remedierea anomaliilor actuale în ceea ce priveşte salarizarea celor care ocupă funcţii de conducere, îndrumare şi control, având în vedere că, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că acestea sunt inferioare salariaţilor care ocupă funcţii de execuţie.

Pe lista de revendicări se mai află instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei, precum şi plata suplimentară a personalului din unităţile/instituţiile de învăţământ nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile.

Totodată, sindicaliştii solicită plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.

În cazul în care solicitările organizaţiilor sindicale rămân fără rezolvare, angajaţii din educaţie vor continua acţiunile de protest cu pichetarea sediului Guvernului şi a sediilor prefecturilor în lunile martie şi aprilie 2023, un marş de protest desfăşurat în Bucureşti în luna mai 2023 şi declanşarea grevei generale în ultima decadă a lunii mai, precum şi alte acţiuni specifice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani - calcule

BNR: Creştere a depozitelor în lei şi valută ale populaţiei

BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...

Industrie / Sursa: Freepik.com
Donald Trump / Foto: WEF / Flickr

Mesajul lui Trump privind taxele vamale zguduie piețele

Luni seara, Donald Trump a folosit platforma sa Truth...

Palatul CEC

CEC Bank aniversează 160 de ani

CEC Bank a sărbătorit în 24 noiembrie 160 de ani de la înființare, ani în...

Nissan / FOTO: Unsplash

Nissan caută un investitor pe termen lung

În mod specific, compania este interesată de...

Thyssenkrupp / FOTO: Wikipedia

Thyssenkrupp va concedia sau externaliza 11.000 de angajați

Vor dispărea aproximativ 5.000 de locuri de muncă, alte...

Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Registrul Auto Român
ANAF / Foto: DCBusiness
Warren Buffett / FOTO: Facebook
Călin Georgescu / Foto: LUCIAN TUDOSE / Agerpres
Casă țărănească din secolul XIX
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr
Bani. Foto: Mihai Ciobanu

Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Bursa de Valori București

BVB a închis ziua în scădere pe toţi indicii

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...

Foto: Pexels.com
Grafic bursier
Bani
Baterii. Mașini electrice
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons
Tranzacție încheiată
Petroliști Aramco / Foto: Aramco

Prețul petrolului scade, piața este din nou agitată

În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...

Conducte de gaze / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

Germania devine o națiune de cumpărători online

Comerţul online ia amploare în Germania.

Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP

pixel