Prudență maximă la bursele europene: Veștile care ar putea da totul peste cap
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Cu ochii pe cotațiile bursiere / FOTO: Freepik
Cu ochii pe cotațiile bursiere / FOTO: Freepik
Dacă totul decurge conform planului, cotațiile europene de astăzi nu vor fi de mare ajutor, întrucât cele două principale evenimente ale zilei vor avea loc spre seară. 

Prin urmare, pentru a evita orice neplăceri, principalele piețe bursiere europene vor evolua, după toate probabilitățile, într-o notă de prudență moderată. Din două mari motive: compania Nvidia, vedeta incontestabilă a bursei new-yorkeze, urmează să-și prezinte bilanțul financiar și, în al doilea rând, Rezerva Federală va publica minuta ultimei reuniuni de politică monetară. 

În acest context, indicele bursei de la Paris, CAC 40, a început ”ziua de muncă” stagnând, practic. Contractele futures prevăd aceeași stabilitate (-0,01%) pentru Dax, indicele bursei din Frankfurt, o scădere de 0,1% pentru FTSE, la Londra și 0,06% pentru indicele european Stoxx 600. Marți seara, Wall Street a terminat pe teren negativ, tras în jos de scăderea cu 4,53% a acțiunilor Nvidia.

De unde și până unde acest declin al titlurilor Nvidia, cele mai performante din ultimele săptămâni? Investitorii se întreabă dacă rezultatele producătorului de cipuri va justifica evaluarea sa foarte mare și va continua să alimenteze entuziasmul în jurul acțiunilor legate de inteligența artificială (AI).

O altă frână în evoluția piețelor o constituie convingerea tot mai apăsătoare că FED, banca centrală americană nu este încă pregătită să anunțe o scădere a ratei dobânzilor de referință, mai ales pe fondul datelor privind inflația din Statele Unite, publicate săptămâna trecută.

Notițele analiștilor

Analiștii financiari au reținut pentru ziua de astăzi faptul că HSBC a scăzut cu peste 3% la Bursa din Hong Kong după ce a dezvăluit un profit anual record, dar sub așteptări, din cauza unei deprecieri de trei miliarde de dolari generată de participarea băncii britanice, foarte expusă Asiei, la capitalul unei instituții bancare din China.

Pe de altă parte, compania Saint-Gobain este în discuții preliminare în vederea achiziționării concurentului său australian CSR, a cărui listare a fost suspendată după un salt de 17,4%.

Ce a fost pe WALL STREET

Marți, indicele Dow Jones a pierdut 0,17% până la 38.568,00 puncte, deoarece progresul Walmart a ajutat la limitarea pierderilor. S&P-500 a cedat 0,60% la 4.975,51 puncte, iar Nasdaq Composite a scăzut cu 0,92%, la 15.630,78 puncte.

Pe piața materiilor prime, analiștii de la Goldman Sachs estimează un avans al prețului la cupru, care, în opinia experților băncii americane, va fi cel mare beneficiar al unei potențiale reduceri a ratei dobânzii de către Rezerva Federală a SUA.

Prin urmare, contractul pe trei luni la cupru a fost cotat, la Bursa Metalelor din Londra la 8.548 dolari pe tonă metrică,  în timp ce aurul la vedere a atins un maxim al ultimelor aproape două săptămâni, urcând la 2.030,30 dolari pe uncie. Goldman Sachs nu crede însă că se vor produce efecte semnificative asupra prețurilor la gaze naturale sau produse agricole. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel