Prudența, semnalul de bază după prăbușirea burselor. De ce România are nevoie de un nou scenariu economic?

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Declinul de pe burse
Declinul de pe burse
Despre cum resimt piețele de capital după șocul resimțit luni la nivel global, provocat de datele economice din SUA, și ce are de învățat România în acest context, aflați din analiza de mai jos.  

Debutul lunii august, în mod tradițional o perioadă mai calmă, de vacanță, a fost fierbinte într-un sens nebănuit, cu scăderile severe ale indicilor din mai multe regiuni, care oferă un avertisment atât investitorilor, cât și decidenților de politici fiscale și monetare despre perspectivele economiei, prudența fiind cuvântul de bază al acestei situații inclusiv pentru România, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.

Deși șocurile vin după recorduri atinse de indici din Japonia, SUA sau Europa, este îngrijorătoare viteza cu care datele economice s-au înrăutățit - de la piața muncii din SUA la încrederea investitorilor potrivit indicatorului Sentix, unde așteptările au scăzut chiar mai rapid decât componenta pentru situația curentă.

Cea mai abruptă scădere de după 1987 din Japonia a accelerat, luni, o tendință începută în iulie, impulsionată și de decizia de ridicare a dobânzilor. Pe de altă parte, redresarea de marți a fost aproape pe măsura declinului: după -12,4% luni, Nikkei 225 a recuperat 10,2%. Speranțe pentru o sesiune favorabilă sunt încurajate de deschiderea pozitivă, deși relativ modestă în raport cu declinul sesiunilor anterioare, pentru indicele german DAX, indicii futures pe S&P500 și BET de la București.

Va rămâne episodul de luni o simplă tușă nervoasă pe tabloul mai larg al unui trend ascendent sau este primul zvâcnet puternic al unui nou episod de încetinire globală puternică? Mișcările burselor din Japonia și restul lumii au fost legate și de retragerea yenilor spre „casă”, aspect care a dus la aprecierea monedei și care a lăsat fără lichiditate active anterior susținute.

Nici depășirea fazei „spumoase” a apetitului pentru AI nu a ajutat indicii americani, și nici sentimentul global. O reducere a temperaturii, o corectare a entuziasmului era, în oglinda retrovizoare, necesară și de dorit, arată consultantul de strategie din cadrul XTB România.

Episodul recent pare să pre-semnalizeze o perioadă de volatilitate chiar înaintea toamnei, oricum așteptată a fi tensionată în privința relațiilor internaționale și a rundelor electorale de mare importanță.

Pentru investitorii locali și globali, perioada concediilor ar putea fi diferită față de anii trecuți, cu mai dese verificări ale cotațiilor și știrilor. Pentru economie, ipoteza frânării bruște a SUA, adăugată la o industrie în contracție în Germania și la o declinul imobiliar din China induce provocări în trimestrele următoare.

Ce învățăminte ar putea trage România?

Companii de la fast-food la auto, cu prezență în SUA și China, avertizează în privința pasului înapoi al consumatorilor. O criză globală nu este inevitabilă, dar semnalul este clar unul de prudență, în construirea bugetelor individuale, dar și ale firmelor și țărilor, arată Claudiu Cazacu.

România, cu deficitul bugetar deja la 3,6% în prima jumătate a anului, are nevoie să introducă un alt scenariu în privința posibilităților de echilibrare a cheltuielilor cu sursele de finanțare.

Scenariul gradual, întins pe mai mulți ani, rămâne posibil, însă o ajustare controlată a deficitului în anii următori era mai ușor realizabilă într-un mediu internațional calm. Dacă factori geopolitici sau alte „surprize” macro ar valida reținerile investitorilor, care în prezent văd nu una, ci patru scăderi de dobândă de 0,25 puncte în SUA până la finalul anului, s-ar putea ca obținerea lichidităților să fie o misiune mai grea sau să forțeze un preț aspru, în raport cu posibilitățile bugetare.

Scăderile de luni aduc ce se întâmplă uneori în acest anotimp, subliniază consultantul de strategie din cadrul XTB România.

Într-o zi de vară, aparent din senin, deși unele indicii și adieri nu lipseau, datele macro au arătat că norii se pot aduna foarte rapid, iar investitorii, anticipând furtuna, chiar fără să știe cât de intensă va fi, au preferat să se pună la adăpost. Prudența, utilă până și în vremurile bune, pare a fi, în prezent, și mai necesară, mai arată Claudiu Cazacu.

 

Despre XTB:

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 1 milion de clienți. 

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com

pixel