Pudra din viermi galbeni de făină a primit liber să intre pe piaţa alimentară europeană

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
foto: pexels.com
foto: pexels.com
Pudra din viermi galbeni de făină este un aliment autorizat pentru a fi introdus pe piaţa alimentară europeană.

Pudra din viermi galbeni de făină, larve ale gândacilor de făină (Tenebrio molitor), este începând din 10 februarie un aliment autorizat pentru a fi introdus pe piaţa alimentară europeană, conform unui regulament emis de Comisia Europeană la 20 ianuarie, sub semnătura preşedintei Ursula von der Leyen

Conform regulamentului CE, pudra tratată cu UV din larve întregi de "Tenebrio molitor" trebuie inclusă în lista cu alimente noi a Uniunii Europene prevăzută în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470. Firma franceză Nutri'Earth dispune de exclusivitate pentru a introduce pe piaţă pudra de viermi galbeni de făină pentru următorii 5 ani, începând cu 10 februarie 2025, conform aceluiaşi regulament care este obligatoriu şi se aplică direct în toate statele membre.

"Novel Food"


Pe site-ul oficial food.ec.europa.eu, Comisia oferă o serie de precizări cu privire la decizia de a aproba încă un aliment derivat din insecte (al patrulea) ca "Novel Food" ("Aliment Nou") ce va fi folosit ca ingredient alimentar într-o serie de produse alimentare destinate populaţiei europene.

Conceptul de "Novel Food" este definit drept hrană ce nu a fost consumată în mod semnificativ de europeni înainte de 15 mai 1997, când s-a introdus prima reglementare cu privire la noile alimente. Niciun stat membru nu a confirmat un nivel semnificativ al consumului uman de insecte din orice specie înainte de 15 mai 1997.

Conform CE, regulamentul adoptat în ianuarie este unul dintre paşii finali în procedura de autorizare a pulberii tratate cu UV de vierme galben de făină ca aliment nou. Statele membre au dat undă verde Comisiei pentru a permite unui operator din sectorul alimentar, care a solicitat aceste autorizaţii, să introducă produsul pe piaţa UE - în acest caz firma franceză Nutri'Earth.

Acest lucru s-a întâmplat deja cu o serie de insecte, cum ar fi lăcusta migratoare sau greierele de casă, iar legislaţia care reglementează aşa-numitele "noi alimente" încearcă să păstreze echilibrul între inovaţie şi siguranţa alimentară.

Actualul regim de autorizare a reuşit să reducă de două ori intervalul de timp necesar pentru ca "noile alimente" să ajungă pe piaţa UE prin comparaţie cu legislaţia anterioară, conform Comisiei. Sunt avute în considerare diverse feluri de alimente, unele complet neobişnuite, aşa cum sunt insectele, algele, noi proteine vegetale, dar şi mâncăruri tradiţionale din ţări terţe şi vor contribui la atingerea diferitelor obiective fixate de UE în cadrul Green Deal şi în strategia Farm to Fork (de la fermă în farfurie n.r.).

Etichetarea corespunzătoare a acestor alimente

Principiile pe care Comisia susţine că le protejează în cadrul noilor reglementări alimentare se referă la siguranţa noilor alimente pentru consum şi la faptul că acestea vor fi etichetate corespunzător pe rafturile magazinelor. În plus, dacă aşa numitele alimente noi sunt menite să înlocuiască alte alimente, atunci ele trebuie să aibă cel puţin aceeaşi valoare nutriţională cu cele pe care le înlocuiesc.

În ceea ce priveşte consumul de insecte, Comisia consideră că rămâne la latitudinea cetăţenilor europeni dacă doresc să mănânce sau nu insecte, dar precizează că folosirea insectelor ca o sursă alternativă de proteine nu este ceva nou şi adaugă că insectele sunt mâncate în mod regulat în numeroase regiuni ale lumii.

Comisia Europeană mai susţine că diversificarea ofertei alimentare cu hrană din insecte contribuie pozitiv la mediu şi la sănătate, răspunzând în acelaşi timp cererii în creştere de proteine din rândul clasei de mijloc, în condiţiile creşterii costurilor economice şi de mediu ale producţiei de proteine animale.

În plus, susţine CE, beneficiile ecologice ale creşterii insectelor pentru hrană se bazează pe eficienţa ridicată a conversiei hranei pentru insecte, mai puţine emisii de gaze cu efect de seră, mai puţină utilizare a apei şi a terenurilor arabile şi utilizarea bioconversiei pe bază de insecte ca soluţie pentru reducerea risipei alimentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule / Foto: Freepik
Muncitori într-o fabrică de confecții / Foto: Ministerul Muncii
Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik
Paris. Foto: Mihai Ciobanu

Franţa, buget de austeritate în 2025

Parlamentul francez a adoptat bugetul de austeritate...

Raiffeisen
Foto: Facebook Apele Romane
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Un asteroid ”potențial periculos” și cu o dimensiune considerabilă se apropie de Pământ
Poluare / FOTO: Freepik
Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Taxe / Foto: DCBusiness
foto: pexels.com
Ședința CSAT / Foto: presidency.ro
Ionuț Dumitru, analist economic
Calcule peste calcule

Impozitarea progresivă, mit sau soluție pentru buget?

Impozitarea progresivă nu ar crește semnificativ...

Aur
Lucratori într-o hală industrială / Foto: Freepik
Canalul Panama / FOTO: Wikipedia
Elon Musk / Foto: NASA / Flickr
Mirage 2000 / FOTO: Wikipedia
E.On
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro

Ce se decide în şedinţa de Guvern de joi, 6 februarie

Proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței...

Moneda euro
Cereale / Sursa: Freepik.com

Kremlinul face naționalizare forțată cu ajutorul justiției

Agenția rusă pentru administrarea proprietății statului...

Criptomonede / FOTO: Freepik
OECD

Invenția chineză care va transforma siderurgia mondială

Cel mai folosit metal de pe Pământ va trece prin cea mai...


pixel