Punctul vulnerabil al investițiilor europene: Aici trebuie acționat!
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Pamânturi rare / FOTO: Wikipedia
Pamânturi rare / FOTO: Wikipedia
Este îndemnul lansat de Bernd Shaefer, șeful unei companii care ajută la punerea în aplicare a unui plan UE de furnizare a materiilor prime esențiale.

Companii europene, precum producătorii de automobile și instituțiile financiare, trebuie să-și intensifice investițiile în minerale esențiale pentru a dezvolta surse interne de materii prime cheie necesare tranziției energetice, a declarat Bernd Schaefer, CEO al EIT RawMaterials.

Uniunea Europeană a lansat o ambițioasă foaie de parcurs pentru a accelera producția de minerale, precum litiu și pământuri rare, necesare la fabricarea vehiculelor electrice și a turbinelor eoliene. „Instituțiile financiare chiar nu investesc niciun capital în acest sector”, a spus Schaefer pentru Reuters.

În egală măsură ”avem nevoie de un angajament mai mare din partea jucătorilor din aval”, a adăugat el, referindu-se la utilizatorii finali ale materialelor. „Acest lucru trebuie să se schimbe dacă dorim cu adevărat să mergem mai departe și trebuie să acționăm în conformitate cu ceea ce este stabilit în Critical Raw Materials Act (CRMA)”.

În cadrul CRMA, care ar trebui să intre în vigoare în lunile următoare, Uniunea Europeană și-a stabilit obiective până în 2030 în ceea ce privește producția națională de minerale necesare tranziției sale ecologice: 10% din necesarul anual vor fi extrase, 25% vor fi reciclate și 40% vor fi transformate în Europa.

Cererea pentru 34 de materii prime, inclusiv cupru, nichel și pământuri rare, este de așteptat să crească brusc. Comisia Europeană a estimat că UE va avea nevoie de 18 ori mai mult litiu în 2030 decât în ​​2020 și de cinci ori mai mult cobalt.

Guverne precum Franța, Germania și Italia au lansat fonduri naționale de investiții care includ sprijin pentru proiecte minerale critice, dar mai sunt de făcut, a spus Schaefer. Situația din Europa contrastează cu cea din Statele Unite, unde Actul de Reducere a Inflației oferă 369 de miliarde de dolari scutiri de taxe pe o perioadă de 10 ani pentru producția internă de vehicule electrice, baterii, hidrogen sau panouri solare.

Schaefer a menționat că grupul german Vacuumschmelze (VAC) lucrează cu General Motors la construcția unei fabrici nord-americane care va produce magneți permanenți pe bază de pământuri rare.

Acordul VAC/GM, care va ajuta producătorul auto să-și atingă ambițiile de creștere pentru vehiculele electrice, subliniază necesitatea implementării planului de acțiune al UE pentru magneți permanenți în 2021, a adăugat dna Schaefer.

"Până acum, cel mai mare producător de magneti din lumea occidentală a fost Germania. În doi ani, cel mai probabil vor fi Statele Unite", a spus el. „Aversiunea față de risc predomină în Europa, cred că companiile europene sunt într-o fază de învățare și sper că se vor lansa în aventură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...


pixel