Punctul vulnerabil al investițiilor europene: Aici trebuie acționat!

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Pamânturi rare / FOTO: Wikipedia
Pamânturi rare / FOTO: Wikipedia
Este îndemnul lansat de Bernd Shaefer, șeful unei companii care ajută la punerea în aplicare a unui plan UE de furnizare a materiilor prime esențiale.

Companii europene, precum producătorii de automobile și instituțiile financiare, trebuie să-și intensifice investițiile în minerale esențiale pentru a dezvolta surse interne de materii prime cheie necesare tranziției energetice, a declarat Bernd Schaefer, CEO al EIT RawMaterials.

Uniunea Europeană a lansat o ambițioasă foaie de parcurs pentru a accelera producția de minerale, precum litiu și pământuri rare, necesare la fabricarea vehiculelor electrice și a turbinelor eoliene. „Instituțiile financiare chiar nu investesc niciun capital în acest sector”, a spus Schaefer pentru Reuters.

În egală măsură ”avem nevoie de un angajament mai mare din partea jucătorilor din aval”, a adăugat el, referindu-se la utilizatorii finali ale materialelor. „Acest lucru trebuie să se schimbe dacă dorim cu adevărat să mergem mai departe și trebuie să acționăm în conformitate cu ceea ce este stabilit în Critical Raw Materials Act (CRMA)”.

În cadrul CRMA, care ar trebui să intre în vigoare în lunile următoare, Uniunea Europeană și-a stabilit obiective până în 2030 în ceea ce privește producția națională de minerale necesare tranziției sale ecologice: 10% din necesarul anual vor fi extrase, 25% vor fi reciclate și 40% vor fi transformate în Europa.

Cererea pentru 34 de materii prime, inclusiv cupru, nichel și pământuri rare, este de așteptat să crească brusc. Comisia Europeană a estimat că UE va avea nevoie de 18 ori mai mult litiu în 2030 decât în ​​2020 și de cinci ori mai mult cobalt.

Guverne precum Franța, Germania și Italia au lansat fonduri naționale de investiții care includ sprijin pentru proiecte minerale critice, dar mai sunt de făcut, a spus Schaefer. Situația din Europa contrastează cu cea din Statele Unite, unde Actul de Reducere a Inflației oferă 369 de miliarde de dolari scutiri de taxe pe o perioadă de 10 ani pentru producția internă de vehicule electrice, baterii, hidrogen sau panouri solare.

Schaefer a menționat că grupul german Vacuumschmelze (VAC) lucrează cu General Motors la construcția unei fabrici nord-americane care va produce magneți permanenți pe bază de pământuri rare.

Acordul VAC/GM, care va ajuta producătorul auto să-și atingă ambițiile de creștere pentru vehiculele electrice, subliniază necesitatea implementării planului de acțiune al UE pentru magneți permanenți în 2021, a adăugat dna Schaefer.

"Până acum, cel mai mare producător de magneti din lumea occidentală a fost Germania. În doi ani, cel mai probabil vor fi Statele Unite", a spus el. „Aversiunea față de risc predomină în Europa, cred că companiile europene sunt într-o fază de învățare și sper că se vor lansa în aventură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel