Pusă în fața inevitabilului, Rusia a luat o decizie care o va afecta profund

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Ministrul Novak este destul de încruntat
Ministrul Novak este destul de încruntat
Moscova a vorbit de o astfel de posibilitate în ultimele luni, dar dând mereu de înțeles că o decizie va fi luată doar dacă va fi absolut necesar. Iată că inevitabilul s-a produs, iar cei care vor avea de suferit vor fi cetățenii, cei pe care Vladimir Putin tot încearcă să-i convingă că totul este bine. 

Rusia îşi va reduce producţia de petrol în luna martie cu 500.000 de barili pe zi, echivalentul a aproximativ 5% din producţia sa de ţiţei, a declarat vineri vicepremierul rus Alexander Novak, după ce Occidentul a impus plafoane de preţ pentru petrolul şi produsele petroliere exportate de Rusia, transmite Reuters.

Grupul ţărilor puternic industrializate (G7), Uniunea Europeană şi Australia au convenit, la data de 5 decembrie 2022, să interzică companiilor occidentale să furnizeze servicii de asigurări, finanţare şi brokeraj pentru navele care transportă ţiţei rusesc la un preţ mai mare de 60 de dolari per baril, în cadrul sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Ulterior, Uniunea Europeană a introdus un embargou privind achiziţiile de produse petroliere rafinate din Rusia începând cu data de 5 februarie.

"În prezent vindem întreaga cantitate de petrol produsă, cu toate acestea, aşa cum am spus deja, nu vom vinde petrol celor care direct sau indirect aderă la principiile plafonului de preţ", a informat Alexander Novak într-un comunicat de presă. "Cu privire la acest aspect, Rusia îşi va reduce, voluntar, producţia cu 500.000 de barili pe zi în luna martie. Aceasta va contribui la refacerea relaţiilor de pe piaţă", a adăugat vicepremierul rus.

Prețul petrolului a sărit

Cotaţia ţiţeiului Brent a crescut cu peste 2%, până la 86,36 dolari pe baril, ca reacţie la anunţul reducerii producţiei Rusiei, al doilea mare exportator mondial de ţiţei după Arabia Saudită.

"Rusia consideră că "plafonul de preţ" introdus la vânzările de ţiţei şi produse petroliere ruseşti este o interferenţă în relaţiile de pe piaţă şi o continuare a politicilor distructive în domeniul energiei adoptate de ţările occidentale", a mai spus vineri Alexander Novak.

În pofida numeroaselor predicţii care vorbeau de un declin ca urmare a sancţiunilor Occidentale, producţia de petrol a Rusiei a crescut în realitate cu 2% pe ansamblul anului trecut, până la 535 milioane de tone (10,7 milioane de barili pe zi), graţie majorării vânzărilor pe pieţele din Asia, în special către India şi China.

Cu toate acestea, după mai multe runde de noi sancţiuni introduse de Occident, Rusia se confruntă în prezent cu şi mai multe provocări în a-şi menţine producţia de ţiţei, o sursă crucială de venituri la bugetul statului rus. 

Citește și Ce le-a urat Vladimir Putin companiilor care părăsesc Rusia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel