Puteri sporite pentru Consiliul Concurenţei. Chiriţoiu: Măsuri menite să garanteze îndeplinirea sarcinilor autorităţii în mod independent

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Bogdan Chirițoiu / Foto: Crișan Andreescu
Bogdan Chirițoiu / Foto: Crișan Andreescu
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, anunţă implementarea unui program care sporeşte puterile instituţiei pe care o conduce. 

Consiliul Concurenţei are pregătit un proiect de act normativ prin care se asigură transpunerea Directivei ECN+ (European Competition Network), prin care se întăresc puterile de investigaţie ale autorităţii de concurenţă, a declarat pentru Agerpres, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.

"Avem pregătit un proiect de act normativ prin care se asigură transpunerea Directivei ECN+. Prin acesta se întăresc puterile de investigaţie ale autorităţii de concurenţă, se asigură resurse adecvate pentru aplicarea eficientă a legislaţiei şi sunt implementate măsuri menite să garanteze îndeplinirea sarcinilor autorităţii în mod independent, în interesul funcţionarii eficiente a economiei de piaţă. Sunt sigur că, în perioada următoare, Guvernul va dispune măsurile necesare pentru transpunerea Directivei şi respectarea obligaţiilor de Stat Membru", a spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

Comisia Europeană a decis, vineri, să emită un aviz motivat României pentru netranspunerea integrală în legislaţia naţională a Directivei ECN+ (Reţeaua Europeană de Concurenţă), conform unui comunicat al Executivului comunitar.

Directiva ECN+ conferă autorităţilor naţionale din domeniul concurenţei mijloacele necesare pentru a-şi spori eficacitatea în asigurarea respectării normelor antitrust ale UE, oferindu-le garanţiile necesare de independenţă, precum şi resursele şi instrumentele adecvate de aplicare a amenzilor şi de asigurare a respectării normelor, şi anume competenţe decizionale, programe eficace de clemenţă şi mecanisme de asistenţă reciprocă. Statele membre au avut obligaţia să adopte şi să publice măsurile necesare pentru a asigura transpunerea integrală a Directivei ECN+ în legislaţia naţională până la 4 februarie 2021.

Până în prezent, România a comunicat doar transpuneri parţiale. În consecinţă, Comisia a decis să trimită un aviz motivat României, care are la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la România, se menţiona în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Florin Barbu
Bursa de la București
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Freepik.com
Foto: Freepik.com

Rusia raportează un deficit bugetar de 1,7% din PIB

 Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...

Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris
Factură energie electrică
ROBOR
Protest al angajaților MIPE
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Carrefour
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik

pixel