Puternic sprijin financiar internaţional. Rezervele valutare ale Ucrainei au crescut cu 42% în 2023
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Dolari
Dolari
Aceasta s-a întâmplat graţie unui sprijin financiar extern "fără precedent".

Rezervele valutare ale Ucrainei au crescut cu 42% pe parcursul anului trecut, graţie unui sprijin financiar extern "fără precedent", ajungând la un nivel de 40,5 miliarde de dolari la data de 1 ianuarie 2024, a anunţat vineri Banca Naţională a Ucrainei, transmite Reuters.

De la debutul invaziei ruseşti în luna februarie 2022, Kievul se bazează foarte mult pe ajutorul financiar şi militar oferit de aliaţii occidentali, însă negocierile politice au amânat eliberarea unor pachete importante de ajutoare în acest an.

"Anul trecut, Ucraina a primit un sprijin financiar global fără precedent. Aproximativ 42,7 miliarde de dolari au intrat în conturile guvernului de la Banca Naţională a Ucrainei", a informat banca într-un comunicat de presă.

Datele oficiale arată că de la începutul războiului şi până în prezent Ucraina a primit ajutoare financiare în valoare de peste 73,5 miliarde de dolari.

Banca Naţională a Ucrainei a precizat că, în 2023, Uniunea Europeană a fost cel mai important susţinător financiar al Ucrainei, în condiţiile în care i-a transferat aproximativ 19,7 miliarde de dolari.

Însă pe măsură ce războiul se prelungeşte, s-au înmulţit îngrijorările cu privire la ajutoarele occidentale care vor fi puse la dispoziţia Ucrainei în acest an. Noi pachete de ajutoare pentru Ucraina, cu o valoare totală de peste 110 miliarde de dolari, au fost amânate în SUA şi Uniunea Europeană.

Ucraina cheltuie cea mai mare parte a veniturilor bugetare proprii pentru finanţarea armatei şi apărării. Ajutorul financiar occidental este vital pentru ca guvernul ucrainean să poată continua să îşi finanţeze cheltuielile sociale şi umanitare precum şi să plătească pensiile şi salariile în sectorul public.

Moneda ucraineană (hrivna) a început să fie supusă la presiuni din cauza incertitudinilor cu privire la continuarea ajutoarelor financiare occidentale. Banca Naţională a Ucrainei a vândut 3,55 miliarde de dolari pe piaţa valutară în luna decembrie pentru a veni în întâmpinarea cererii de valută. Instituţia monetară a subliniat că o serie de factori sezonieri, inclusiv plăţi mai active la buget, stau în spatele cererii mai mari pentru valută.

În luna decembrie, vânzările de valută ale Băncii Naţionale a Ucrainei au fost echilibrate de intrările de ajutoare occidentale. În comunicatul de presă al Băncii Naţionale se precizează că în luna decembrie 2023 Ucraina a primit peste 5,5 miliarde de dolari din partea aliaţilor occidentali. Aceste fonduri au inclus 1,8 miliarde de dolari de la Uniunea Europeană şi aproape 2,5 miliarde de dolari de la guvernele din Japonia, Norvegia şi SUA via un fond de tip trust al Băncii Mondiale. De asemenea, luna trecută Ucraina a primit şi 900 de milioane de dolari de la Fondul Monetar Internaţional, în cadrul uui program de asistenţă pe patru ani în valoare de 15,6 miliarde de dolari.

Comparativ, la începutul lunii decembrie 2023, rezervele valutare ale Ucrainei se situau la 38,8 miliarde de dolari. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel