Putin ajutat de agenți STASI a tras sforile Nord Stream 2. Remușcări tardive în Germania
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Vladimir Putin și Gerhard Schroder / Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin și Gerhard Schroder / Foto: kremlin.ru
Scandalul conductei de gaze din Rusia Nord Stream 2 este unul care trenează de cel puțin doi ani, iar acum, șefa guvernului local Mecklenburg-Pomerania de Vest, Manuela Schwesig, își face autocritica și spune că a a fost "o greșeală pe care am făcut-o și eu"!

Dar remușcările vin tardiv și par nesincere în condițiile în care administrația sa a conchetat intens cu operatorii gazoductului timp de 10 ani iar cancelaria sa a acționat ca o filială a companiilor Gazprom și Nord Stream, scrie BILD.

Atât Schwesig cât și predecesorul ei, Erwin Sellering s-au întâlnit de nu mai puțin de 15 ori din 2012 cu șeful Nord Stream, Matthias Warnig, un fost om al Stasi și confident al lui Putin iar reprezentanții guvernului local s-au întâlnite de aproximativ 50 de ori cu managerii companiei de transport de gaze.

O informație care arată cât de gravă este situația a ieșit la iveală și în legătură cu fostul cancelar Gerhard Schroder și lobby-ist pe zona gazelor care a luat cina cu fostul agent ai Stasi, Warnig, și cancelarul regiunii Manuela Schwesig, chiar în 2020.

Mai mult, se căutau soluții pentru ocolirea sancțiunilor pe care SUA intenționa să le aplice în cazul finalizării proiectului Nord Stream 2 și care ar fi putut fi o amenințare pentru economia zonei Mecklenburg-Vorpommern.

Citește și: Nord Stream 2, aproape de finalizare. Cine sunt marii perdanți

La scurt timp după aceea, Nord Stream a găsit o cale de ieșire cu echipa lui Manuelei Schwesig prin "Fundația pentru protecția climei și a mediului" care a fost dotată cu până la 60 de milioane de euro fonduri furnizate de  Kremlin (Gazprom). Această manevră ar fi trebuit să proceseze comenzile pentru conducta de gaz și să protejeze astfel companiile din țară de sancțiunile penale ale SUA.

Guvernul Manuelei Schwesig a mers până la capăt cu ideea Fundației Schummel și a lăsat conducerea în parte pe mâna unor manageri special desemnați din grupul Nord Stream, care sunt loiali lui Putin, conform unor anchete ale publicației WELT am SONNTAG.

"Managerul de comunicare" al grupului rus a cerut Cancelariei de Stat a Manuelei Schwerin să aibă acces în secret la discuțiile de fond cu jurnaliștii ("doar pentru a asculta") și a cerut "formulări" coordonate pentru a pune fundația într-o lumină favorabilă.

Scopul era ca Fundația să poată contracara linia dură a sancțiunilor care erau gândite în SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel