Putin caută cu disperare un țap ispășitor pentru atentatul de pe podul Kerci
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Podul Kerci pare să fi fost ținta unui atac cu bombă
Podul Kerci pare să fi fost ținta unui atac cu bombă
Explozia care a avut loc pe podul Kerci se află la 1.157 de kilometri de Moscova, însă ecourile au reverberat puternic la Moscova și au transmis un val de neliniște între zidurile Kremlinului.

Podul, care este important din punct de vedere strategic și simbolic, îl pune pe Vladimir Putin sub o presiune suplimentară. Proeminenți propagandiști ruși și influenți bloggeri militari cer un răspuns din partea lui Putin la presupusul atac cu bombă.
Acum, opțiunile lui Putin sunt trei, un discurs către națiune, un atac brutal de represalii, numirea responsabililor pentru acest incident.

Mikhailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean, a sugerat sâmbătă că Ministerul rus al Apărării ar da vina pe serviciul secret intern FSB pentru aceste explozii. Scopul este să se apere de atacurile împotriva ministrului apărării Serghei și a șefului Statului Major Valeri Gerasimov care provin în fond din cercurile FSB.

La rândul său, Anton Gerașcenko consilier al ministrului ucrainean de interne, a alimentat un alt soi de speculații conform cărora la Moscova ar fi înseput un val de arestări. Potrivit serviciilor de informații ucrainene, unități ale Gărzii Naționale au efectuat "mai multe arestări" în rândul militarilor ruși.

Aveau într-adevăr ucrainenii informații? Sau încearcă să îi enerveze pe ruși cu mesaje contradictorii și să semene și mai multă discordie în cercurile de la Kremlin?

Adevărul este că speculațiile privind căutarea de către Putin a unui țap ispășitor pentru dezastrul de la pod nu sunt alimentate doar de partea ucraineană.

Duminică, un o grupare extremisă a afirmat pe Telegram că remanierea care ar fi trebuit să aibă loc la Ministerul Apărării a fost amânată. Gruparea a mai spune că două persoane ar fi trebuit să demisioneze în cursul acestor "remanieri": ministrul Șoigu și șeful armatei, Gerasimov. De asemenea, a fost numit un succesor probabil al lui Șhoigu care ar trebui să fie Alexei Diumin, fost șef al securității lui Vladimir Putin și șef al forțelor speciale ruse.

Deși mesajul de pe Telegram nu a fost documentat, acesta a lovit ca o bombă. Pentru acest canal este coordonat de nimeni altul decât de Evgheni Prigoșin, șeful grupului de mercenari "Wagner" și care ”mitraliază” de câteva săptămâni Ministerul Apărării - și se pare că și el vrea să folosească dezastrul de pe pod pentru a afecta și mai mult conducerea militară rusă.

Ministrul Apărării, Șoigu, ar fi țapul ispășitor perfect pentru dezastrele de război interminabile. În același timp, odată cu demiterea sa, Putin ar recunoaște că a sprijinit omul greșit. Ar fi, fără îndoială, un semn de slăbiciune pentru președintele Rusiei, deoarece Putin și Șoigu au fost aliați apropiați ani de zile, au făcut chiar și călătorii private în Siberia și erau considerați prieteni.

Dacă Putin chiar îl schimbă pe Șoigu, ar fi, de asemenea, o dovadă a pierderii puterii lui Putin. Ar renunța la un ministru loial pentru a satisface cererile taberei ultranaționaliste. Pentru orice alt loialist al lui Putin, sfârșitul lui Șoigu ar fi un semnal de alarmă.

Renumitul think tank american "Institute for the Study of War" presupune, de asemenea, că pozițiile lui Șoigu și Gerasimov vor fi și mai fragilizate, notează Bild. Potrivit unei noi analize, "este probabil ca Kremlinul să folosească Ministerul rus al Apărării ca țap ispășitor pentru explozia de la podul Kerci și pentru alte eșecuri militare rusești, pentru a deturna vina de la Putin".

Între timp, televiziunea de stat rusă încearcă să minimalizeze evenimentele de pe podul din Crimeea. Nu s-a vorbit despre un posibil atac ucrainean. În schimb, s-a vorbit despre un "incident" care ar putea fi remediat rapid iar Kremlinul a declarat că Putin nu avea de gând să se adreseze poporului.

Atmosfera a fost foarte diferită pe Telegram, unde propagandiști ruși și bloggeri militari și-au vărsat furia față de explozii și au cerut lovituri de represalii împotriva Ucrainei iar tăcearea lui Putin și a lui Șoigu nu a făcut decât să îi înfurie și mai mult. Putin nu a spus nimic despre scufundarea navei de război Moskva, nu a spus nimic despre eliberarea luptătorilor de la Azov, iar acum tace în legătură cu exploziile de pe podul din Crimeea - în ochii belicoșilor extremiști, un semn fatal de slăbiciune.

Teama din ministerele de la Moscova are legătură în principal cu cea de-a treia opțiune: pe cine va da vina Putin pentru dezastrul de pe pod?

Citește și: Imagini incredibile. Explozia și incendiul de pe podul Kerci dintre Crimeea și Rusia VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel