Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
O analiză a modificării fiscale efectuată de un membru al coaliției conduse de G7, care a fost împărtășită cu Financial Times, a constatat că această măsură riscă să se întoarcă împotriva sa, sacrificând capacitatea industriei de a investi pe termen lung pentru a acoperi un gol în finanțele guvernamentale.
"Este cu siguranță distructivă pentru industria lor", a declarat un oficial al coaliției pentru Financial Times și care au mai afirmat că: "Modificările vor submina capacitatea de producție viitoare a industriei petroliere și de gaze rusești prin eliminarea veniturilor care, altfel, ar putea fi folosite pentru a investi în echipamente, explorare și în câmpurile existente."
În aprilie, Vladimir Putin a schimbat metoda de impozitare a companiilor petroliere din Rusia, stabilind taxele pe baza prețului internațional de referință al țițeiului Brent minus o reducere fixă, mai degrabă decât pe baza prețului țițeiului Urals, principalul țiței de export al țării, care a fost tranzacționat la un preț mai mic în ultimele luni.
Măsura a fost gândită de Moscova pentru a capta venituri suplimentare de până la 600 de miliarde de Rbs (8 miliarde de dolari) și pentru a acoperi gaura din veniturile din exportul de petrol cauzată de sancțiunile occidentale menite să limiteze finanțarea războiului din Ucraina.
În primul trimestru al anului 2023, veniturile fiscale rusești din petrol și gaze au scăzut cu 45% față de aceeași perioadă a anului trecut, inclusiv o scădere de 85% de la an la an în martie la produsele petroliere rafinate. Rusia depinde de aceste venituri pentru 45% din bugetul său iar schimbarea taxelor pe care o fac Rușii este o dovadă clară că veniturile lor suferă semnificativ, sunt de părere analiștii.
Plafonul de preț al G7 - stabilit la 60 de dolari pe baril pentru țiței - a fost introdus în decembrie, după luni de discuții, într-un efort de a menține fluxul de petrol rusesc către economia globală și de a minimiza perturbările de pe piețe, reducând în același timp veniturile Moscovei. Oficialii occidentali spun că îndeplinește ambele obiective, ca parte a strategiei lor de a forța "alegeri dificile" din punct de vedere economic asupra Kremlinului, dacă acesta va continua să finanțeze războiul.
Producția de petrol a Rusiei a scăzut luna trecută la 10,4 milioane de barili pe zi, reflectând, probabil, amenințarea Kremlinului de a reduce producția ca reacție la plafonarea prețurilor, potrivit OilX, o divizie a companiei de consultanță Energy Aspects. Exporturile - în principal către Asia - au fost de 4,7 milioane de barili pe zi, sub media sa de cinci ani. Deși țările G7 consideră că plafonarea prețurilor funcționează așa cum s-a dorit, datele vamale sugerează că producătorii de petrol din Rusia și-au asigurat prețuri mai mari pentru cel puțin o parte din exporturi.
Agenția Internațională pentru Energie a calculat luna trecută că prețul mediu ponderat pentru exporturile de țiței rusesc a crescut peste nivelul plafonului de preț de 60 de dolari pe baril în aprilie, un flux de țiței din Orient deși țările G7 consideră că plafonarea prețurilor funcționează așa cum s-a dorit, datele vamale sugerează că producătorii ruși de petrol au obținut prețuri mai mari pentru cel puțin o parte din exporturi.
Agenția Internațională pentru Energie a calculat luna trecută că prețul mediu ponderat pentru exporturile de țiței rusesc a depășit în aprilie nivelul plafonului de 60 de dolari pe baril, un flux de țiței din Orientul Îndepărtat vânzându-se în ultimele săptămâni cu până la 74 de dolari pe baril.
Țițeiul Brent se tranzacționa în această săptămână la un preț de 71,40 dolari pe baril, în scădere cu aproape 30% față de acum un an.
Miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din G7 urmează să se întâlnească în Japonia în această săptămână, înainte de summitul liderilor de la sfârșitul lunii, unde se așteaptă ca sancțiunile impuse Rusiei să fie în centrul discuțiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...