Putin întrece orice măsură. Ce i-a cerut premierului israelian

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Este invocată o promisiune făcută de fostul premier Benjamin Netanyahu
Este invocată o promisiune făcută de fostul premier Benjamin Netanyahu
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a trimis premierului israelian Naftali Bennett o scrisoare. 

În scrisoarea sa, Putin a cerut ca Biserica Aleksandr Nevski din Oraşul Vechi al Ierusalimului să intre în proprietatea Rusiei, fiind invocată o promisiune făcută în acest sens de predecesorul lui Bennett, Benjamin Netanyahu. Acesta din urmă i-a promis liderului de la Kremlin că va transfera Rusiei acest templu - ce aparţine Bisericii Ortodoxe Ruse de la Ierusalim - în schimbul eliberării în 2020 a cetăţeanului israelian Naama Isachar, încarcerat în Rusia după o condamnare pentru deţinere de canabis.

Fostul premier israelian a considerat atunci că disputa asupra proprietăţii bisericii nu poate fi soluţionată în justiţie, fiind vorba despre un ''loc sfânt'', astfel că a dispus înregistrarea guvernului rus ca proprietar al Bisericii Aleksandr Nevski. Însă noul guvern condus de Naftali Bennett a trimis cazul Tribunalului Suprem, care a suspendat decizia privind recunoaştere proprietăţii ruse şi a fost constituit un comitet care urmează să stabilească proprietarul lăcaşului.

Rusia este proprietara de facto a acestei biserici începând din anul 1890, întrucât sub Imperiul Otoman a fost recunoscută apartenenţa ei la ''Regatul rus'', iar în 2017 Moscova a cerut pentru prima dată în faţa justiţiei israeliene ca în baza acestei afirmaţii să i se recunoască dreptul de proprietate, deşi regatul rus nu mai există în prezent. 

Citește și Armata rusă oferă joburi pe ”termen scurt” cu plecare rapidă în Ucraina

În acest timp, o primă repetiţie pentru parada militară din 9 mai din Piaţa Roşie cu ocazia Zilei Victoriei împotriva Germaniei naziste a avut loc luni într-o suburbie a Moscovei, cu participarea a circa 11.000 de militari. Celebrarea din Piaţa Roşie va coincide anul acesta cu campania militară rusă din Ucraina în cazul în care nu se va ajunge la o încetare a focului înaintea acestei date, notează EFE.

"În total, 11.000 de militari, 131 de unităţi de armament modern şi echipamente militare, 77 de avioane şi elicoptere participă la pregătirile pentru parada din Piaţa Roşie", au declarat luni agenţiei de presă RIA Novosti surse din cadrul Ministerului rus al Apărării.

La repetiţiile pentru spectacolul aerian din cadrul defilării, opt avioane de vânătoare MiG-29 au fost văzute la Alabino survolând cerul sub forma literei "Z", devenită unul dintre simbolurile "operaţiunii militare speciale" ruse în Ucraina. Kremlinul a comunicat anterior că parada din Piaţa Roşie va avea loc în acest an fără niciun fel de amânare, aşa cum s-a întâmplat în 2020 din cauza pandemiei de COVID-19, când parada a avut loc la sfârşitul lunii iunie.

"Vom sărbători ca de obicei. Este cea mai sfântă sărbătoare a noastră. La noi în ţară a fost şi va fi în continuare o sărbătoare sfântă pentru toţi ruşii", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Potrivit unor analişti, Rusia va încerca să accelereze zilele acestea ofensiva din Donbas, în estul Ucrainei, pentru a revendica de asemenea o victorie pe câmpul de luptă înainte de 9 mai. Generalul de armata Oleg Saliukov, comandantul şef al forţelor terestre ale Federaţiei Ruse, a fost desemnat comandantul paradei militare din acest an în Piaţa Roşie, transmite agenţia de presă rusă TASS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei
Donald Trump și Elon Musk
Donald Trump / Foto: Flickr
Bani / Foto: DCBusiness
Comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin

pixel