Putin rămâne fără bani: Bugetul țării se topește văzând cu ochii

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Războiul înghite mulți bani
Războiul înghite mulți bani
Bugetul federal al Rusiei a înregistrat un deficit de 3.400 de miliarde de ruble (43,8 miliarde de dolari) în primele patru luni ale anului, față de excedentul de 1.200 miliarde ruble din perioada de referință din 2022. 

În primele patru luni ale anului curent, deficitul bugetar al Rusiei a atins 44 de miliarde de dolari, în condițiile în care veniturile din energie scad vertiginos, pe fondul sancțiunilor internaționale, dar și a cheltuielilor de război uriașe, a anunțat Ministerul Finanțelor de la Moscova.

În aceeași perioadă din 2022, Rusia înregistrase un excedent de 1.200 de miliarde de ruble, dar de atunci, sumele uriașe care sunt cheltuite pentru susținerea campaniei militare din Ucraina, dar și zidul de restricții occidentale asupra exporturilor sale de petrol și gaze au lovit în visteria guvernului.

Creșterea producției militare și cheltuielile guvernamentale substanțiale mențin industria rusă în funcțiune, contribuind la atenuarea impactului economic al sancțiunilor occidentale și permițând Moscovei să își continue campania din Ucraina.

Ministerul de Finanțe a încetat anul trecut să mai publice date lunare privind execuția bugetară, dar, potrivit cifrelor publicate miercuri, Rusia a înregistrat un deficit de 1.000 de miliarde de ruble (12,9 miliarde de dolari) în aprilie, după excedentul de 181 de miliarde de ruble în martie, deficite de 821 de miliarde de ruble în februarie și de 1.760 de miliarde de ruble în ianuarie.

La doar patru luni de la începutul anului, diferența de cheltuieli din aprilie a împins deficitul Rusiei la 17% peste planurile guvernului care și-a propus un deficit de 2.900 de miliarde de ruble pentru întregul an 2023. Cheltuielile au crescut cu 26,3% în primele patru luni ale anului față de 2022, potrivit datelor preliminare, în timp ce veniturile au scăzut cu 22,4%.

Ministrul de finanțe Anton Siluanov a declarat în repetate rânduri că deficitul bugetar al Rusiei din acest an nu va depăși 2% din PIB, deși majoritatea analiștilor contrazic acest punct de vedere. Fondul Monetar Internațional se numără printre cei care se așteaptă ca deficitul bugetar al Rusiei să crească brusc în acest an.

Siluanov a declarat recent că veniturile din petrol și gaze - în scădere cu 52,3% față de anul precedent, conform datelor de miercuri - vor fi cruciale pentru ca Rusia să atingă ținta de 2%. Confruntată cu scăderea veniturilor, Moscova a fost nevoită să înceapă să vândă rezervele internaționale pentru a contribui la acoperirea deficitului.

Planul Rusiei prevede în prezent emiterea de 2.500 de miliarde de ruble de datorie prin intermediul obligațiunilor de trezorerie OFZ, precum și împrumuturi suplimentare de 1.000 de miliarde de ruble pentru a înlocui cheltuielile din Fondul Național de Bunăstare (NWF). De la începutul anului, Rusia a cheltuit 390,5 miliarde de ruble pentru a acoperi deficitul Fondului Național al Bunăstării. Banca centrală, care a menținut ratele dobânzilor la 7,5% din septembrie, a avertizat în repetate rânduri că deficitul bugetar al Rusiei prezintă riscuri inflaționiste. (1 dolar = 77,7205 ruble)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic

pixel