Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
''Dacă ei cer să creştem mai mult (livrările de gaze), suntem gata să le creştem. Le vom creşte cu cât cer partenerii noştri. Nu există niciun refuz, niciunul'', a precizat Putin la o conferinţă pe teme energetice desfăşurată la Moscova, el calificând drept un ''nonsens total'' acuzaţia că Moscova ar folosi energia ca armă politică.
Mai devreme însă, purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a spus că Gazprom furnizează în prezent Europei gaze la nivelurile maxime prevăzute în contractele existente şi orice creştere a acestora va trebui negociată cu compania rusă.
La rândul său, ministrul rus adjunct al energiei, Pavel Sorokin, a declarat că Rusia nu şi-a schimbat planul de alimentare a depozitelor sale cu gaze până la 1 noiembrie, sugerând că nu există nicio grabă de a furniza Europei gaze suplimentare pe piaţa spot.
Rusia s-a mai declarat şi în ultimele zile dispusă să crească livrările de gaze către Europa, dar pare că doreşte să facă acest lucru în cadrul unor noi contracte pe termen lung.
Plafonare preț energie. Virgil Popescu: Nimeni nu va putea da drumul la plăți
''Dacă vor fi cereri (suplimentare pentru gaze), aceasta se va putea face numai prin noi condiţii contractuale'', a declarat miercuri ministrul rus al energiei, Nikolai Şulghinov.
Şi preşedintele Putin a precizat în declaraţia sa la acea conferinţă că europenii au făcut în ultimii ani ''greşeala'' de a miza pe achiziţiile pe piaţa spot în loc să încheie cu Rusia contracte pe termen lung pentru achiziţia de gaze. El a pledat în acest context pe stabilirea ''unui mecanism pe termen lung pentru stabilizarea pieţei energiei''.
Preţul gazelor naturale pe piaţa europeană a ajuns luna aceasta la niveluri record, dar Kremlinul a negat în mod repetat că Rusia limitează în mod deliberat volumele livrate pentru a exercita presiuni în vederea aprobării rapide de către organismele de reglementare europene a gazoductului Nord Stream 2, care transportă gaze naturale din Rusia direct în Germania prin Marea Baltică.
Actuala criză energetică, de o amploare mondială, este provocată în special de creşterea cererii după reluarea activităţilor economice afectate de restricţiile din pandemie. Dar în acelaşi timp o serie de factori au redus oferta, provocând creşterea preţurilor.
În Europa stocurile de gaze sunt la un nivel foarte redus, ca urmare a iernii prelungite care a trecut. La aceasta se adaugă o contribuţie redusă a energiilor regenerabile, cum este cea eoliană pentru care condiţiile meteo nu au fost suficient de favorabile.
Vladimir Putin a vorbit şi despre redirecţionarea către Asia a unor cantităţi de gaze naturale lichefiate produse de SUA şi care ar fi trebuit iniţial să ajungă în Europa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...