Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Așa s-a întâmplat și de această dată, preşedintele Vladimir Putin susținând că este absurd ca Moscova să fie suspectată că se află în spatele posibilului sabotaj al unui gazoduct între Finlanda şi Estonia, scriu agențiile internaționale de presă. Aflat la Bișkek, în Kârgâzstan, foarte departe de Kremlin, liderul rus a fost întrebat despre bănuielile care planează asupra țării sale. "Este un nonsens. Sincer, nici măcar nu ştiam că există acest gazoduct”, a răspuns șeful statului rus.
El a adăugat că respectiva conductă putea fi victima unei probleme tehnice sau chiar "posibil a unui cutremur". În opinia lui Putin, acuzaţiile împotriva Rusiei au rolul de a "acoperi actul terorist comis de Occident împotriva Nord Stream. Pentru a distrage atenţia".
Autorităţile finlandeze investighează o scurgere în largul coastei finlandeze a Mării Baltice, care a dus la închiderea conductei Balticconnector duminică. Preşedintele finlandez, Sauli Niinisto, a anunţat marţi că scurgerea de la conductă a fost probabil "rezultatul unei activităţi externe", ridicând imediat întrebări cu privire la posibila implicare a Rusiei. Acest incident a survenit la mai bine de un an de la sabotajul - la 26 septembrie 2022 - conductelor Nord Stream care transportă gaze naturale din Rusia în Europa, a cărui origine rămâne în continuare o enigmă.
Între timp, seismologii nordici și baltici au anunțat că, duminică, au detectat valuri asemănătoare celor provocate de o explozie, dar că datele nu sunt suficient de edificatoare pentru a stabili cu certitudine că a fost vorba de deflagrația unor explozibili. Autoritățile din Finlanda și Estonia, ale căror companii de stat dețin și exploatează conducta Balticconnector, au declarat că avaria pare să fi fost cauzată de o "forță mecanică" și că este posibil să fi fost un act deliberat.
Institutul norvegian de seismologie NORSAR, care a analizat datele colectate în Finlanda, a declarat că a identificat "o explozie probabilă" în apropierea conductei duminică la ora 0120 EET (2220 GMT sâmbătă), ceea ce corespunde declarației operatorului Gasgrid potrivit căreia presiunea a scăzut înainte de ora 0200 EET. Undele măsurate după explozii tind să lase semnale diferite de cele generate de cutremure, au precizat seismologii.
"Știm că nu a fost un cutremur și știm că a avut loc o explozie, dar ceea ce a cauzat de fapt explozia este ceva ce trebuie investigat în continuare", a declarat pentru Reuters Anne Strommen Lycke, director general al NORSAR. "Am văzut că există speculații cu privire la faptul că o navă ar fi putut să tragă conducta și că (acest lucru) a provocat o gaură și apoi o explozie ulterioară, dar dar este prea devreme să ne pronunțăm", a spus ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.