Putin, sare ca ars la auzul noilor acuzații: ”Este un nonsens!”

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Vladimir Putin / FOTO: Kremlin.ru
Vladimir Putin / FOTO: Kremlin.ru
”Este un nonsens”, o expresia folosită, de vreo doi ani, cu o insistență de-a dreptul enervantă de oficialii ruși, când sunt acuzați de enormitățile comise în ultimul timp, chiar și în cazurile în care dovezile sunt copleșitoare

Așa s-a întâmplat și de această dată, preşedintele Vladimir Putin susținând că este absurd ca Moscova să fie suspectată că se află în spatele posibilului sabotaj al unui gazoduct între Finlanda şi Estonia, scriu agențiile internaționale de presă. Aflat la Bișkek, în Kârgâzstan, foarte departe de Kremlin, liderul rus a fost întrebat despre bănuielile care planează asupra țării sale. "Este un nonsens. Sincer, nici măcar nu ştiam că există acest gazoduct”, a răspuns șeful statului rus. 

El a adăugat că respectiva conductă putea fi victima unei probleme tehnice sau chiar "posibil a unui cutremur". În opinia lui Putin, acuzaţiile împotriva Rusiei au rolul de a "acoperi actul terorist comis de Occident împotriva Nord Stream. Pentru a distrage atenţia".

Autorităţile finlandeze investighează o scurgere în largul coastei finlandeze a Mării Baltice, care a dus la închiderea conductei Balticconnector duminică. Preşedintele finlandez, Sauli Niinisto, a anunţat marţi că scurgerea de la conductă a fost probabil "rezultatul unei activităţi externe", ridicând imediat întrebări cu privire la posibila implicare a Rusiei. Acest incident a survenit la mai bine de un an de la sabotajul - la 26 septembrie 2022 - conductelor Nord Stream care transportă gaze naturale din Rusia în Europa, a cărui origine rămâne în continuare o enigmă.

Între timp, seismologii nordici și baltici au anunțat că, duminică, au detectat valuri asemănătoare celor provocate de o explozie, dar că datele nu sunt suficient de edificatoare pentru a stabili cu certitudine că a fost vorba de deflagrația unor explozibili. Autoritățile din Finlanda și Estonia, ale căror companii de stat dețin și exploatează conducta Balticconnector, au declarat că avaria pare să fi fost cauzată de o "forță mecanică" și că este posibil să fi fost un act deliberat.

Institutul norvegian de seismologie NORSAR, care a analizat datele colectate în Finlanda, a declarat că a identificat "o explozie probabilă" în apropierea conductei duminică la ora 0120 EET (2220 GMT sâmbătă), ceea ce corespunde declarației operatorului Gasgrid potrivit căreia presiunea a scăzut înainte de ora 0200 EET. Undele măsurate după explozii tind să lase semnale diferite de cele generate de cutremure, au precizat seismologii.

"Știm că nu a fost un cutremur și știm că a avut loc o explozie, dar ceea ce a cauzat de fapt explozia este ceva ce trebuie investigat în continuare", a declarat pentru Reuters Anne Strommen Lycke, director general al NORSAR. "Am văzut că există speculații cu privire la faptul că o navă ar fi putut să tragă conducta și că (acest lucru) a provocat o gaură și apoi o explozie ulterioară, dar dar este prea devreme să ne pronunțăm", a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mașini în parcare / Foto: Unsplash
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Dolari

Dolarul, incapabil să reziste pe o linie de plutire

Dolarul a scăzut luni, în absența unor schimbări reale...

La bursă / FOTO: Freepik

Materii prime: Petrolul evoluează împotriva curentului

Un tur de orizont al pieței materiilor prime, pentru a...

Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

Blackout. Spania a decretat stare de urgenţă

Stare de urgenţă în Spania.

Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Foto: Freepik.com
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
Centrala nucleara. Foto: Pexels.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Foto: Mihai Ciobanu
Foto: REUTERS
Haos pe străzile din Spania
Foto: Freepik.com
Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Birou gol / FOTO: Facebook
Rabla 2023. Foto: Pexels.com
 Blackout
Lucrători pe linii de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Senatul Romaniei
Inteligență artificială
Muncitori instalează panouri fotovoltaice / Foto: Unsplash

pixel