Putin și Xi Jinping au stabilit o ”nouă eră” a parteneriatului lor

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Xi Jinping și Vladimir Putin / sursa foto: Wikimedia Kommons / kremlin.ru
Xi Jinping și Vladimir Putin / sursa foto: Wikimedia Kommons / kremlin.ru
Xi Jinping și Vladimir Putin au căzut joi de acord asupra unei "noi ere" în ceea ce privește parteneriatul dintre cele două țări într-o vizită a președintelui rus în China.

Cei doi lideri au condamnat Statele Unite pentru o serie de acțiuni despre care au spus că amenință China și Rusia, relatează Reuters.

Noii termeni ai parteneriatului constau într-o viziune comună asupra a tot ceea ce înseamnă Taiwan, Ucraina și cooperarea în domeniul noilor tehnologii nucleare și al finanțelor.

Putin a subliniat faptul că cele două țări își consolidează legăturile în domeniul nuclear și energetic, în aprovizionarea cu alimente și producția de automobile chinezești în Rusia.

Vizita lui Putin are loc la câteva săptămâni după ce secretarul de stat american Antony Blinken a zburat în China pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la ceea ce el a spus că este sprijinul Chinei pentru armata rusă.

Călătoria lui Blinken în China pare să fi fost o încercare nereușită de a submina relația tot mai profundă a lui Xi cu Putin.

"Statele Unite încă gândesc în termenii Războiului Rece și se ghidează după logica confruntării în bloc, punând securitatea unor "grupuri mici " mai presus de securitatea și stabilitatea regională, ceea ce creează o amenințare la adresa securității tuturor țărilor din regiune. Statele Unite trebuie să renunțe la acest comportament", se arată în declarația comună.

Prin alegerea Chinei pentru prima sa călătorie externă de la depunerea jurământului în această lună pentru un nou mandat de șase ani, Putin trimite un mesaj despre prioritățile sale și despre puterea legăturilor sale personale cu Xi.

De asemenea, cei doi lideri condamnă inițiativele de confiscare a activelor și proprietăților statelor străine, o referire clară la demersurile occidentale de redirecționare a profiturilor din activele rusești înghețate sau a activelor în sine pentru a ajuta Ucraina.

Xi a declarat că ambele părți au fost de acord că o soluționare politică a crizei ucrainene este "direcția corectă", iar în declarația comună se afirmă că ambele țări se opun unui conflict prelungit.

Putin a declarat că este recunoscător Chinei pentru că a încercat să rezolve criza ucraineană, adăugând că îl va informa pe Xi cu privire la situația de acolo, unde forțele rusești avansează pe mai multe fronturi.

Discuțiile informale dintre lideri și înalți funcționari ai ambelor părți, care vor avea loc joi, în cursul zilei de joi, la un ceai și o cină, sunt așteptate să fie esențiale pentru această călătorie de două zile.

O absență notabilă din delegația lui Putin a fost cea a directorului general al Gazprom, Alexei Miller, care a purtat discuții cu oficiali iranieni.

Putin și Xi vor participa la o festivitate de gală care marchează 75 de ani de când Uniunea Sovietică a recunoscut Republica Populară Chineză, declarată de Mao Zedong în 1949.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu
Instalație de gaze
Wizz Air

Avion Wizz Air, aterizare de urgenţă pe aeroportul Otopeni

O aeronavă Wizz Air cu 228 de pasageri la bord a...

Foto: Pexels.com

pixel