Putin și Xi Jinping au stabilit o ”nouă eră” a parteneriatului lor
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Xi Jinping și Vladimir Putin / sursa foto: Wikimedia Kommons / kremlin.ru
Xi Jinping și Vladimir Putin / sursa foto: Wikimedia Kommons / kremlin.ru
Xi Jinping și Vladimir Putin au căzut joi de acord asupra unei "noi ere" în ceea ce privește parteneriatul dintre cele două țări într-o vizită a președintelui rus în China.

Cei doi lideri au condamnat Statele Unite pentru o serie de acțiuni despre care au spus că amenință China și Rusia, relatează Reuters.

Noii termeni ai parteneriatului constau într-o viziune comună asupra a tot ceea ce înseamnă Taiwan, Ucraina și cooperarea în domeniul noilor tehnologii nucleare și al finanțelor.

Putin a subliniat faptul că cele două țări își consolidează legăturile în domeniul nuclear și energetic, în aprovizionarea cu alimente și producția de automobile chinezești în Rusia.

Vizita lui Putin are loc la câteva săptămâni după ce secretarul de stat american Antony Blinken a zburat în China pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la ceea ce el a spus că este sprijinul Chinei pentru armata rusă.

Călătoria lui Blinken în China pare să fi fost o încercare nereușită de a submina relația tot mai profundă a lui Xi cu Putin.

"Statele Unite încă gândesc în termenii Războiului Rece și se ghidează după logica confruntării în bloc, punând securitatea unor "grupuri mici " mai presus de securitatea și stabilitatea regională, ceea ce creează o amenințare la adresa securității tuturor țărilor din regiune. Statele Unite trebuie să renunțe la acest comportament", se arată în declarația comună.

Prin alegerea Chinei pentru prima sa călătorie externă de la depunerea jurământului în această lună pentru un nou mandat de șase ani, Putin trimite un mesaj despre prioritățile sale și despre puterea legăturilor sale personale cu Xi.

De asemenea, cei doi lideri condamnă inițiativele de confiscare a activelor și proprietăților statelor străine, o referire clară la demersurile occidentale de redirecționare a profiturilor din activele rusești înghețate sau a activelor în sine pentru a ajuta Ucraina.

Xi a declarat că ambele părți au fost de acord că o soluționare politică a crizei ucrainene este "direcția corectă", iar în declarația comună se afirmă că ambele țări se opun unui conflict prelungit.

Putin a declarat că este recunoscător Chinei pentru că a încercat să rezolve criza ucraineană, adăugând că îl va informa pe Xi cu privire la situația de acolo, unde forțele rusești avansează pe mai multe fronturi.

Discuțiile informale dintre lideri și înalți funcționari ai ambelor părți, care vor avea loc joi, în cursul zilei de joi, la un ceai și o cină, sunt așteptate să fie esențiale pentru această călătorie de două zile.

O absență notabilă din delegația lui Putin a fost cea a directorului general al Gazprom, Alexei Miller, care a purtat discuții cu oficiali iranieni.

Putin și Xi vor participa la o festivitate de gală care marchează 75 de ani de când Uniunea Sovietică a recunoscut Republica Populară Chineză, declarată de Mao Zedong în 1949.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bursa de la București / FOTO: Facebook

Un nou maxim istoric la Bursa de la București

O zi cu rezultate foarte bune la BVB.

Energie electrică / FOTO: Freepik
Benzinărie

Benzina și motorina: Prețurile au scăzut semnificativ

O scădere semnificativă. Ceea ce este o veste bună...

Mașini

O nouă etapă de înscrieri în Programul Rabla Plus 2024

Începând de luni, 22 iulie 2024, ora 10:00,...

Sediul Băncii Centrale Europene / Foto: BCE / Flickr
Conductă
Whatsapp

WhatsApp: Prietenii vă spionează fără să băgați de seamă

Dispozitivele electronice sunt practice, dar spun multe...

Ce ascund, de fapt, etichetele? / FOTO: Freepik
Energie electrică / Foto: Freepik
Steagu SUA / Foto: Freepik
Curs valutar / Ilustrație: DCBusiness
Vânzări auto / sursa foto: Freepik.com
Google / sursa foto: Freepik.com
Acțiuni
Constructii
Bărbat cu umbrelă roșie merge prin ploaie / Foto: MTI

Meteo. Capitala se pregătește de furtuni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o...

Prestator casnic / Foto: Freepik
Contor
vouchere sociale

Vouchere sociale. Buget suplimentat pentru tranșa din august

Guvernul României are pe masa de lucru o nouă hotărâre...

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene / Foto: BCE / Flickr
Orez / sursa foto: Freepik.com
Bună dimineața!
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Sebastian Burduja
Alessio Menegazzo / Foto: Agerpres
TSMC / sursa foto: flickr.com
Aur

Prețul aurului, un nou record istoric! Ce spun experții

Prețul aurului a atins un nou maxim istoric miercuri,...


pixel