Qatar alege TotalEnergies pentru un proiect gigant de gaze lichefiate
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Va fi unul dintre partenerii la acest proiect
Va fi unul dintre partenerii la acest proiect
Qatar a acordat duminică companiei TotalEnergies o participație de 25% într-o nouă societate mixtă, alături de compania de stat QatarEnergy (75%), pentru a-și extinde capacitatea totală de export de gaze naturale lichefiate (GNL).

Țara din Golf se așteaptă să anunțe în zilele următoare alți parteneri în prima și cea mai mare fază a unei extinderi de aproape 30 de miliarde de dolari a proiectului Northfield.

Întreprinderea comună, pentru care TotalEnergies a fost selectată în urma unei licitații, va deține 25% din proiectul North Field East (NFE) LNG, care are o capacitate de 32 de milioane de tone pe an (Mtpa), echivalentul unei unități de lichefiere de 8 Mtpa (cunoscută și sub numele de "tren").

Extinderea capacității GNL a Qatarului va include un total de șase trenuri care vor crește capacitatea de lichefiere a țării de la 77 la 126 Mtpa până în 2027. Marile companii petroliere au depus oferte pentru cele patru trenuri NFE, iar celelalte două unități vor face parte dintr-o a doua fază, North Field South.

Saad al-Kaabi, director executiv al QatarEnergy și ministru al energiei, a declarat că participația TotalEnergies ar oferi grupului francez 6% din toate cele patru trenuri NFE.

TotalEnergies a precizat într-un comunicat că partea din amonte a proiectului NFE presupune dezvoltarea zonei de sud-est a câmpului, prin intermediul a opt platforme, 80 de sonde și conducte până la uzina onshore.

Citește și Qatar Airways și Airbus se vor duela în instanță din cauza unei vopsele

Grupul a adăugat că proiectul va acorda o atenție deosebită aspectelor legate de mediu și climă, adoptând "cele mai înalte standarde pentru a reduce emisiile (sale)".

TotalEnergies a fost implicată în GNL din Qatar încă de la nașterea acestei industrii, în urmă cu 30 de ani, prin Qatargas 1 și apoi Qatargas 2, în 2005.

"Cu costurile sale reduse și emisiile reduse de gaze cu efect de seră, datorită captării și stocării carbonului, extinderea North Field va avea o contribuție exemplară și majoră la strategia noastră de creștere în domeniul GNL cu emisii reduse de carbon", a declarat directorul general al grupului, Patrick Pouyanné, citat în comunicat.

"Într-adevăr, acest nou parteneriat ne va permite să ne consolidăm portofoliul global de GNL și, împreună cu Qatar, ne va sprijini capacitatea de a contribui la securitatea energetică a Europei."

Exxon Mobil Corp, Shell, ConocoPhillips și Eni vor participa, de asemenea, la extinderea North Field, care va consolida poziția Qatarului ca cel mai mare exportator de GNL din lume și va contribui la asigurarea aprovizionării cu gaze pe termen lung a Europei, în condițiile în care continentul caută alternative la gazul rusesc, au declarat surse familiare cu această chestiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel