Qatar arestează muncitorii care au construit stadioanele pentru Cupa Mondială
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Muncitorii migranți sunt supuși unor abuzuri incredibile în Qatar
Muncitorii migranți sunt supuși unor abuzuri incredibile în Qatar
Qatar a arestat în jur de 60 de muncitori străini care au protestat  pentru că au stat luni de zile fără să fie plătiți.

Unii dintre cei care au îndrăznit să protesteze au fost chiar deportați, a declarat un grup de susținere, cu doar trei luni înainte ca Doha să găzduiască Cupa Mondială FIFA 2022.

Măsura survine în contextul în care Qatar se confruntă cu un control internațional intens asupra practicilor sale de muncă înaintea turneului. Ca și alte națiuni arabe din Golf, Qatar se bazează în mare măsură pe forța de muncă străină. Protestul muncitorilor de acum o săptămână - și reacția Qatarului la acesta - ar putea alimenta și mai mult această îngrijorare.

Șeful unei companii de consultanță în domeniul muncii care a investigat incidentul a declarat că arestarea muncitorilor aruncă noi îndoieli asupra promisiunilor Qatarului de a îmbunătăți tratamentul lucrătorilor. 

Guvernul qatarez a recunoscut pentru Associated Press că "un număr de protestatari au fost reținuți pentru încălcarea legilor privind siguranța publică" dar mai multe detalii oficialii au refuzat să ofere. 

Imagini video postate online au arătat aproximativ 60 de muncitori supărați, din cauza nepății salariilor, au protestat pe 14 august în fața birourilor din Doha ale Al Bandary International Group, un conglomerat care include construcții, imobiliare, hoteluri, servicii de alimentație publică și alte întreprinderi. Unii dintre cei care demonstrau nu-și primiseră salariile de până la șapte luni, potrivit Equidem.

Protestatarii au blocat o intersecție de pe șoseaua de centură din Doha, în fața turnului Al Shoumoukh. 

Al Bandary International Group, care este un grup privat, nu a răspuns soliticărilor jurnaliștilor de a comenta incidentele.

Guvernul din Qatar a recunoscut că firma nu a plătit salariile și că Ministerul Muncii va plăti "toate salariile și beneficiile întârziate" celor care sunt afectați de acest neajuns.

"Compania era deja investigată de autorități pentru neplata salariilor înainte de incident, iar acum se iau măsuri suplimentare după ce a fost ratat un termen limită pentru a achita salariile restante", se mai arată în răspunsul guvernului adresat jurnaliștilor AP.

Poliția i-a arestat ulterior pe protestatari și i-a ținut într-un centru de detenție, despre care unii au spus că au fost ținuți într-o călduro sufocantă, fără aer condiționat. Temperatura din Doha a ajuns în această săptămână la aproximativ 41 de grade Celsius.

Un muncitor reținut care a sunat la Equidem (o companie de consultanță care investighează incidentul) din centrul de detenție a descris că a văzut acolo până la 300 de colegi de-ai săi din Bangladesh, Egipt, India, Nepal și Filipine. El a spus că unora li s-au plătit salariile după protest, în timp ce altora nu. 

Qatar, ca și alte națiuni arabe din Golf, a deportat în trecut muncitori străini care demonstrau. Dreptul de a înființa sindicate rămâne controlat strict și este disponibil doar pentru qatarezi, la fel ca și dreptul limitat la întruniri, potrivit grupului de advocacy Freedom House, cu sediul la Washington.

Qatar, o națiune mică și bogată în energie din Peninsula Arabică, găzduiește rețeaua de știri prin satelit Al Jazeera, finanțată de stat. Cu toate acestea, exprimarea în această țară rămâne controlată în mod strict. Anul trecut, Qatar a reținut și apoi a deportat un agent de securitate kenyan care a scris și a vorbit public despre problemele forței de muncă migrante din țară.

De când FIFA a acordat turneul Qatarului în 2010, țara a luat unele măsuri pentru a revizui practicile de angajare în muncă. Printre acestea se numără eliminarea așa-numitului sistem de ocupare a forței de muncă kafala, care îi lega pe lucrători de angajatorii lor, care aveau un cuvânt de spus în ceea ce privește posibilitatea de a-și părăsi locul de muncă sau chiar țara.

Qatar a adoptat, de asemenea, un salariu minim lunar de 1.000 de riali qatarezi (275 de dolari) pentru lucrători și a solicitat alocații pentru hrană și locuință pentru angajații care nu primesc aceste alocații direct de la angajatorii lor.

Activiști care luptă penmtru drepturile lucrătorilor au cerut Doha să facă mai mult, în special atunci când vine vorba de a se asigura că lucrătorii își primesc salariile la timp și sunt protejați de angajatorii abuzivi.

Cupa Mondială va începe în luna noiembrie a acestui an în Qatar.

CM 2022. Cifre IMPRESIONANTE ale Cupei Mondiale din Qatar

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...


pixel