Qatarul avertizează UE și vorbește de un impact negativ asupra aprovizionării cu energie
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Campionatul de fotbal s-a încheiat, rămân de rezolvat toate celelalte aspecte
Campionatul de fotbal s-a încheiat, rămân de rezolvat toate celelalte aspecte
Qatar este unul dintre principalii producători mondiali de gaz natural lichefiat (GNL) și, de la invazia Rusiei în Ucraina, a fost din ce în ce mai mult curtat de țările europene.

Avertismentul autorităților de la Doha pe fondul unui presupus caz de corupție. Qatarul a atras atenția că măsurile Parlamentului European împotriva țării vor avea un "impact negativ" asupra relațiilor cu emiratul bogat în gaze și asupra aprovizionării cu energie nu doar la nivel european, ci chiar la nivel mondial. Deschiderea unei anchete la Bruxelles în cazul eurodeputatei din Grecia, Eva Kaili, suspectată că ar fi fost plătită de Qatar pentru a apăra interesele acestei țări care a găzduit Cupa Mondială de fotbal, a zguduit instituția.

Joi, la Strasbourg, deputații europeni au votat aproape în unanimitate în favoarea unui text prin care "îndeamnă la suspendarea acreditărilor reprezentanților de interese din Qatar" pe durata anchetei. Decizia aparține președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola. "Decizia de a impune o astfel de restricție discriminatorie asupra Qatarului, limitând dialogul și cooperarea înainte de încheierea procesului judiciar, va avea un impact negativ asupra cooperării regionale și globale în materie de securitate energetică, precum și asupra discuțiilor în curs de desfășurare referitoare la deficitul de gaze naturale”, a declarat un diplomat qatarez.

Qatar este unul dintre principalii producători mondiali de gaze naturale lichefiate (GNL), alături de Statele Unite și Australia. De la invazia Rusiei în Ucraina, a fost din ce în ce mai mult curtat de țările europene care caută o alternativă la gazul rusesc.

Declarându-se "îngroziți" de presupusele fapte de corupție și spălare de bani, deputații europeni au decis, de asemenea, să suspende "toate lucrările privind dosarele legislative legate de Qatar", în primul rând cele referitoare la liberalizarea vizelor pentru Qatar și Kuweit și la un acord în domeniul aviației.

Informații inexacte

Qatarul, care "respinge cu fermitate" acuzațiile care i se aduc, regretă "judecățile bazate pe informații inexacte dezvăluite de scurgeri de informații fără a aștepta încheierea anchetei", a precizat respectivul diplomat qatarez. Deși nu este singura țară citată în ancheta deschisă de Belgia, criticile și atacurile vizează "exclusiv" Qatarul, a spus el.

Ca răspuns la întrebarea unui jurnalist, președinta Parlamentului, Roberta Metsola, a declarat joi că a avut "două întâlniri cu reprezentanții guvernului din Qatar la Bruxelles" și că a "refuzat" cererea țării din Golf de a se adresa Parlamentului European. De asemenea, ea a declarat că a refuzat o invitație din partea Qatarului de a participa la Cupa Mondială, invocând "îngrijorările sale cu privire la Qatar".

Citește și Qatargate. Scandalul mitei se adâncește și mai mult

Giorgi, asistent parlamentar, şi-a recunoscut vina în faţa poliţiştilor şi a judecătorului de instrucţie la interogatoriile la care a fost supus de autorităţile belgiene în scandalul izbucnit vinerea trecută. Asistentul parlamentar, căruia judecătorul i-a menţinut miercuri decizia de arestare preventivă, l-a indicat drept ''creier'' al operaţiunii de fraudă pe fostul parlamentar italian Pier Antonio Panzieri, de la domiciliul căruia poliţia a confiscat 700.000 de euro. Panzieri a fost şi el inculpat şi a fost arestat preventiv. Soţia şi fiica lui Panzieri au fost reţinute în Italia, iar Belgia a cerut extrădarea lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel