Qatarul avertizează UE și vorbește de un impact negativ asupra aprovizionării cu energie

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Campionatul de fotbal s-a încheiat, rămân de rezolvat toate celelalte aspecte
Campionatul de fotbal s-a încheiat, rămân de rezolvat toate celelalte aspecte
Qatar este unul dintre principalii producători mondiali de gaz natural lichefiat (GNL) și, de la invazia Rusiei în Ucraina, a fost din ce în ce mai mult curtat de țările europene.

Avertismentul autorităților de la Doha pe fondul unui presupus caz de corupție. Qatarul a atras atenția că măsurile Parlamentului European împotriva țării vor avea un "impact negativ" asupra relațiilor cu emiratul bogat în gaze și asupra aprovizionării cu energie nu doar la nivel european, ci chiar la nivel mondial. Deschiderea unei anchete la Bruxelles în cazul eurodeputatei din Grecia, Eva Kaili, suspectată că ar fi fost plătită de Qatar pentru a apăra interesele acestei țări care a găzduit Cupa Mondială de fotbal, a zguduit instituția.

Joi, la Strasbourg, deputații europeni au votat aproape în unanimitate în favoarea unui text prin care "îndeamnă la suspendarea acreditărilor reprezentanților de interese din Qatar" pe durata anchetei. Decizia aparține președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola. "Decizia de a impune o astfel de restricție discriminatorie asupra Qatarului, limitând dialogul și cooperarea înainte de încheierea procesului judiciar, va avea un impact negativ asupra cooperării regionale și globale în materie de securitate energetică, precum și asupra discuțiilor în curs de desfășurare referitoare la deficitul de gaze naturale”, a declarat un diplomat qatarez.

Qatar este unul dintre principalii producători mondiali de gaze naturale lichefiate (GNL), alături de Statele Unite și Australia. De la invazia Rusiei în Ucraina, a fost din ce în ce mai mult curtat de țările europene care caută o alternativă la gazul rusesc.

Declarându-se "îngroziți" de presupusele fapte de corupție și spălare de bani, deputații europeni au decis, de asemenea, să suspende "toate lucrările privind dosarele legislative legate de Qatar", în primul rând cele referitoare la liberalizarea vizelor pentru Qatar și Kuweit și la un acord în domeniul aviației.

Informații inexacte

Qatarul, care "respinge cu fermitate" acuzațiile care i se aduc, regretă "judecățile bazate pe informații inexacte dezvăluite de scurgeri de informații fără a aștepta încheierea anchetei", a precizat respectivul diplomat qatarez. Deși nu este singura țară citată în ancheta deschisă de Belgia, criticile și atacurile vizează "exclusiv" Qatarul, a spus el.

Ca răspuns la întrebarea unui jurnalist, președinta Parlamentului, Roberta Metsola, a declarat joi că a avut "două întâlniri cu reprezentanții guvernului din Qatar la Bruxelles" și că a "refuzat" cererea țării din Golf de a se adresa Parlamentului European. De asemenea, ea a declarat că a refuzat o invitație din partea Qatarului de a participa la Cupa Mondială, invocând "îngrijorările sale cu privire la Qatar".

Citește și Qatargate. Scandalul mitei se adâncește și mai mult

Giorgi, asistent parlamentar, şi-a recunoscut vina în faţa poliţiştilor şi a judecătorului de instrucţie la interogatoriile la care a fost supus de autorităţile belgiene în scandalul izbucnit vinerea trecută. Asistentul parlamentar, căruia judecătorul i-a menţinut miercuri decizia de arestare preventivă, l-a indicat drept ''creier'' al operaţiunii de fraudă pe fostul parlamentar italian Pier Antonio Panzieri, de la domiciliul căruia poliţia a confiscat 700.000 de euro. Panzieri a fost şi el inculpat şi a fost arestat preventiv. Soţia şi fiica lui Panzieri au fost reţinute în Italia, iar Belgia a cerut extrădarea lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com

pixel