R. Moldova, decizie DIFICILĂ: A refuzat să transfere Ucrainei cele ȘASE avioane MiG-29. ”Nu vrem să irităm Moscova”
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Moldova a refuzat să transfere Ucrainei avioanele sale MiG-29, care sunt ținute la sol de peste două decenii.

În primele zile ale invaziei ruse, autoritățile ucrainene au făcut apel la guvernul Republicii Moldova să vândă sau să transfere Ucrainei aeronavele de luptă MiG-29 ale Forțelor Aeriene.

Ministerul Apărării al R. Moldova are șase avioane de luptă MiG-29 care sunt ținute la sol, la baza aeriană de la Mărculești, situată în nordul țării. Potrivit datelor oficiale, toate  sunt în stare de funcționare, dar avioanele nu au mai decolat de mult. Chișinăul a încercat multă vreme să le vândă, dar licitația nu a reușit.

Surse ale publicației ”Europeiska Pravda” susțin că Ucraina a solicitat aparatele de zbor, dar primit un refuz categoric din partea conducerii guvernului Gavrilița. ”Nu vrem să irităm Rusia”, ar fi spus oficialii R. Moldova.

Situația Chișinăului este una extrem de delicată. Cu un conflict înghețat în Transnistria și trupe ale Federației Ruse, staționate în stânga Nistrului, R. Moldova are și o dependență energetică totală față de Moscova, iar politicienii moldoveni evită să adopte o atitudine care să intre în coliziune directă cu interesele lui Vladimir Putin.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, armata moldovenească avea o ”zestre” de peste treizeci de avioane de luptă MiG-29, dar costurile ridicate de întreținere și lipsa personalului tehnic au determinat guvernul să încerce vânzarea acestora.

 

Potrivit publicației, majoritatea MiG-urilor au fost cumpărate de Statele Unite, care nu aveau deloc nevoie de ele, dar au luat această decizie când au aflat că Iranul se gândește să cumpere avioanele.

Potrivit datelor oficiale, toate cele șase aeronave sunt în stare de funcționare, dar nimeni nu știe exact starea acestora, întrucât nu au mai zburat de peste 20 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel