Rabla pentru Electrocasnice. Bugetul alocat celei de-a doua etape a fost epuizat
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Interes mare pentru program. 

Bugetul de 10 milioane de lei alocat celei de-a doua etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice a fost epuizat într-o jumătate de oră de la lansare, anunță Ministerul Mediului. Bugetul de 10 milioane de lei alocat celei de-a doua etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice a fost epuizat într-o jumătate de oră de la lansare, potrivit Ministerului Mediului.

Astfel, solicitanții persoane fizice au generat 24.014 de vouchere, 13.978 pentru laptopuri și 10.036 pentru tablete. Voucherele generate în această etapă vor fi aprobate în ședința Comitetului de Avizare de marți, 05 iulie 2022 și publicate pe site-ul www.afm.ro. Ulterior, solicitanții se vor putea prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit.

***

Cea de-a doua etapă a acestei ediții a programului Rabla pentru electrocasnice ar trebui să se încheie pe 7 iulie, la ora 23:59, în cazul în care nu se termină banii până atunci.

Este foarte probabil ca banii să se termine rapid așa cu se întâmplă de ceva vreme, fondurile alocate terminându-se în primele cele câteva zeci de minute minute de la lansare.

A doua etapă are alocat un buget de 10 de milioane de lei, în timp ce prima a avut un buget de 25 de milioane de lei.

Programul Rabla pentru electrocasnice din acest an se desfășură după reguli modificate. Mai exact, după cum s-a stabilit la început de mai, prin Ordinul Ministerul Mediului nr. 974/2022, din acest an, televizoarele nu mai sunt printre electrocasnicele ce pot fi cumpărate prin program, iar voucherul are o valabilitate mai mică, de doar șapte zile, față de 15, cât era înainte.

Astfel, prin programul Rabla pentru electrocasnice din 2022, oamenii pot cere bani de la stat pentru a-și cumpăra mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, mașini de spălat vase, aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, frigidere/ combine frigorifice/ lăzi frigorifice/ congelatoare, uscătoare de rufe, aspiratoare, laptopuri și tablete.

Așa cum stabilesc acum regulile programului, de principiu, pentru a beneficia de un voucher, cei interesați trebuie să dea la schimb aparatele uzate care fac parte din aceeași categorie cu cea în care se încadrează produsul care urmează să fie cumpărat.  

Sumele pe care le pot primi cei interesați în 2022, sub formă de voucher, sunt cuprinse între 200 și 500 de lei, în funcție de electrocasnicele pe care vor să le cumpere.

Și în acest an, la fel ca în 2021, în afara de etapa înscrierii în aplicația informatică dedicată programului, acesta va avea alte trei etape, în cadrul cărora vor fi distribuite și folosite vouchere pentru trei categorii de electrocasnice.

 

Citeşte şi: Loteria bonurilor fiscale nu se va relua. Se va desființa, dar nu de tot

 

Suspendată în 2020, odată cu instaurarea stării de urgență din cauza pandemiei de coronavirus, Loteria bonurilor fiscale nu va mai fi reluată. Există însă un DAR... 

Pentru reglementarea aceste probleme a fost elaborat și pun în dezbatere la Ministerul Finanțelor un proiect de ordonanță. Textul subliniază, printre altele că, reactivarea Loteriei ar antrena cheltuieli ”nejustificate” și efecte departe de cele scontate. 

Merită amintit că Loteria bonurilor a funcționat timp de aproximativ cinci ani și a fost concepută ca o măsură de reducere a evaziunii fiscale prin implicarea și responsabilizarea cetățenilor în fiscalizarea veniturilor realizate de comercianți.

Totuși, nu toate prevederile OG 10/2015, care stabilește regulile Loteriei bonurilor, vor fi abrogate. Concret, vor rămâne în vigoare prevederile legate de procedurile de plată a premiilor acordate în cadrul acestui program și a celor stabilite de instanța de judecată, cu titlu de premiu, necesare plății sumelor câștigate la loterie și restante în prezent.

Totodată, prin proiect se reglementează atât situația premiilor suspendate la plată, cât și a sumelor stabilite, cu titlu de premiu la Loteria bonurilor, prin hotărâri definitive ale instanței de judecată. Astfel, sumele aferente plății acestora vor fi achitate de către Ministerul Finanţelor.

Desființarea Loteriei bonurilor este propusă deoarece ea nu-și mai atinge scopul propus - reducerea evaziunii fiscale - în condițiile în care majoritatea comercianților și-au conectat casele de marcat la sistemul Fiscului, iar cei mai mulți români trăiesc la oraș (sau își fac cumpărăturile acolo), unde funcționează (și sunt foarte solicitate) magazinele mari, ce respectă, în mai toate cazurile, obligația de a elibera clienților bonuri fiscale. Citeşte mai departe aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel