Rabla pentru electrocasnice. Luni începe o nouă ediție însă Barna este furios
Autor: DCBusiness Team | 03 dec 2022, 18:33
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Luni începe o nouă ediție a programului ”Rabla pentru electrocasnice”.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, este supărat și a atras atenția că: ”Lucrurile se vor schimba, pentru că noi am introdus o interdicţie de a mai participa pentru acelaşi tip de aparatura electrocasnică la următoarea sesiune. Acest lucru îi va descuraja pe cei care se înscriu, dar nu folosesc voucherul respectiv. (…) Se poate extinde fără nicio problemă. Până la urmă anul viitor, dacă continuăm programul, putem să spunem că cei care au blocat programul şi practic şi-au bătut joc de posibilitatea de a beneficia de un asemenea sprijin financiar din partea statului să nu mai aibă dreptul să participe”, a declarat Tanczos Barna în emisiunea „Banii, azi” de la TVR Info.

Ministrul a mai explicat că în şapte zile de la data validării voucherului acesta trebuie folosit, însă aproape jumătate din cei care le obțin nu fac acest lucru iar interdicția ”cu siguranță îi va descuraja pe cei care se înscriu și nu folosesc voucherul respectiv. Anul viitor cu siguranță va trebui să reanalizăm și condițiile de piață. Există posibilitatea creșterii și valorii, există posibilitatea de a extinde limitările și interdicțiile pentru cei care nu și-au folosit voucherele și putem analiza și eficiența programului pe fiecare componentă. Acolo unde nu există un interes mare, putem să luăm această decizie pe care am luat-o în cazul televizoarelor, de a scoate anumite echipamente electrocasnice din program și a ne focusa pe cele care au un efect mare asupra facturii”, a mai explicat ministrul.

Bugetul alocat pentru ediția care începe luni se ridică la 50 de milioane de lei.

Se vor emite mai întâi voucherele pentru mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, frigidere și congelatoare.

Peste încă o săptămână va urma categoria laptopuri și tablete, iar până de Crăciun se va derula și ultima categorie, cea din care fac parte aparatele de aer condiționat, uscătoarele de rufe și aspiratoarele.

Citește și:

RABLA Electrocasnice. Mii de vouchere NEFOLOSITE. Ce se întâmplă cu banii

Administratia Fondului pentru Mediu a anunțat că a expirat perioada în care se puteau folosi voucherele alocate etapei a doua. AFM confirmă faptul că a fost utilizat mai puțin de 60% din bugetul alocat acestei etape.

Potrivit informațiilor AFM, bugetul etapei a doua, în valoare de 30 de milioane de lei, a fost epuizat în 35 de minute de la lansare.

Deși interesul a fost uriaș, voucherele rezervate au fost utilizate doar în procent de aproape 58%, peste 12,6 milioane de lei rămânând nefolosite.

Astfel românii au utilizat 62% din voucherele rezervate pentru televizoare (reprezentând aproximativ 8,5 milioane lei). Voucherele pentru PC-uri și laptopuri au fost utilizate în proporție de 58% (aproximativ 6,6 milioane lei), în timp ce doar 45% din voucherele pentru tablete au fost folosite (2,2 milioane lei). Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Boeing intenţionează să angajeze 10.000 de persoane în 2023

Compania aeronautică americană Boeing intenţionează să...

Ford a intrat în conflict cu sindicatele din Germania

Directorii Ford s-au oferit să poate discuţii cu...

Bani arși într-un bancomat, anunță ISU Sibiu

Un bancomat a ars în totalitate, iar o parte din pereţii...

Cum încearcă Putin să îngroape datele economice ale Rusiei

Factorii de decizie politică din Rusia se întreabă dacă...

Ajutor de deces. La cât au ajuns după 1 ianuarie 2023

După cum se menționează în Legea 369/2022 a bugetului...

Ratingul Ungariei revizuit în scădere de Standard & Poor's

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's...

Confruntare între BCE și piețe, săptămâna viitoare

Este pregătită scena pentru o confruntare între...

Un navă cargo turcească, lovită de o rachetă în Marea Neagră

O navă turceasă ce se afla lângă portul Herson a fost...

Crossuri externe