Rachete Javelin pentru Ucraina. Americanii riscă să rămână fără stocuri

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Javelin a devenit un simbol al ajutorului acordat de SUA
Javelin a devenit un simbol al ajutorului acordat de SUA
Congressmanul american Mike Gallager a vorbit la postul de televiziune Fox News despre armamentul livrat de Statele Unite pentru a ajuta Ucraina să invingă armata lui Putin și despre marea problemă cu care se confruntă acum SUA.

Ca urmare a importantelor livrări de armament către Ucraina, SUA rămân fără o serie de  arme, inclusiv rachete antitanc Javelin, a anunțat Gallagher.

Potrivit politicianului, SUA ar trebui să provoace pagube maxime Rusiei din cauza prăpădului pe care-l face în Ucraina, dar problema este că depozitele militare se golesc cu rapiditate chiar în America: "Partea cea mai rea este că rămânem fără rezerve. Tocmai s-a epuizat o  rezervă de șapte ani de Javelins”, a spus el. 

Din punctul de vedere al lui Gallagher, o astfel de penurie de arme ar putea submina capacitatea SUA de a oferi asistență militară nu doar Ucrainei, ci și Taiwanului: "Acest lucru este important nu doar pentru că încercăm în continuare să-i ajutăm pe ucraineni să câștige dar și pentru că încercăm în același timp să protejăm Taiwanul de agresiunea Chinei. Ei vor avea nevoie de acces la unele dintre aceste sisteme de armament, iar noi pur și simplu nu avem în acest moment stocurile necesare pentru a compensa ceea ce am cheltuit în Ucraina."

Simbol al sprijinului din partea Statelor Unite, cel mai puternic aliat al Ucrainei împotriva Rusiei, Javelin este apreciat de către militari pentru caracteristicile sale tehnice. Cu o rază de acțiune de 2.500 de metri, acest proiectil poate fi folosit în modul de atac direct pentru a distruge un zid sau, dacă este tras în sus, pentru a doborî un avion care zboară la joasă înălțime, cum ar fi un elicopter. Dar poate fi folosită și în modul de atac în clopot: racheta se ridică la o altitudine de 160 de metri și cade vertical pe țintă.

Citește și Războiul din Ucraina a creat un vid de putere în Europa

Mai ușoară decât alte sisteme antitanc care necesită un trepied, Javelin este portabil pe umăr. Racheta este proiectată la câțiva metri de lansator înainte ca sistemul de propulsie să se activeze, ceea ce îl face mai puțin vizibil pentru soldat și îi permite să fie folosit chiar și din interiorul unei clădiri. Trăgătorul se poate adăposti înainte ca racheta să-și atingă ținta.

Potrivit unui oficial militar american consultat de AFP, Javelin este foarte ușor de utilizat. "Dacă ai jucat jocuri video, îl poți folosi", a spus el. În plus, spre deosebire de alte arme antirachetă, care sunt de unică folosință după utilizare, Javelin are o unitate de control al focului, echipată cu GPS, o cameră cu infraroșu și un zoom puternic, care poate fi reutilizată la infinit. Tubul în care se află racheta este atașat la această unitate și este de unică folosință.

Această unitate de control al focului este valoroasă pentru că "poate fi folosită în continuare atunci când rămânem fără muniție, pentru a monitoriza și observa" inamicul, notează soldatul american. Javelin, fabricată de producătorii americani Raytheon și Lockheed Martin, costă 178.000 de dolari fiecare, inclusiv sistemul de lansare și racheta, potrivit bugetului Pentagonului pentru 2021. Fiecare rachetă de rezervă costă aproximativ 78.000 de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel