Răciți-vă locuința cu o pompă de căldură! Sună a reclamă dar nu e

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Popele de căldură sunt mai eficiente energetic și mai prietenoase cu mediul
Popele de căldură sunt mai eficiente energetic și mai prietenoase cu mediul
Pe măsură ce temperaturile și facturile de energie cresc în această vară, ar putea fi momentul să luați în considerare instalarea unei pompe de căldură. În ciuda numelui său, o pompă de căldură vă răcește locuința, precum și o încălzește iarna, dar dispozitivul este mult mai eficient decât un aparat de aer condiționat convențional și un cuptor cu combustibil fosil.

Cel mai frecvent instalate sunt pompele de căldură cu sursă de aer, care seamănă cu unitățile de aer condiționat care se află în afara casei dvs. În timpul lunilor calde, lichidul refrigerant aflat într-o serpentină de cupru extrage căldura din interiorul unei case, pe măsură ce aerul cald se deplasează în mod natural spre rece. Aerul cald este apoi evacuat în afara casei. O pompă de căldură în modul de răcire scade, de asemenea, umiditatea dintr-o casă, creând un mediu mai confortabil.

Astfel de instalații sunt din ce în ce mai frecvent montate fiind utile în zonele temperate ale Statelor Unite, unde oamenii nu au de obicei aparate de aer condiționat, dar sunt loviți de valuri de căldură alimentate de schimbările climatice, cum ar fi temperaturile record care au pârjolit nord-vestul Pacificului în iunie 2021.

Un raport privind valul de căldură din 2021 din nord-vestul Pacificului, realizat de RMI, a constatat că o locuință din Seattle echipată cu o pompă de căldură ar economisi 228 de dolari anual în comparație cu sistemele convenționale de răcire și încălzire și ar reduce emisiile de dioxid de carbon ale clădirii cu aproximativ 25%.

"În timp ce din ce în ce mai mulți oameni din Statele Unite și din întreaga lume caută să adauge sisteme de răcire în casele lor, este important să ne asigurăm că echipamentele de răcire au un impact minim asupra climei", se arată în raport.

În SUA costurile echipamentelor și ale instalației variază, de obicei, între 4.000 și 12.000 de dolari pentru o pompă de căldură cu aer, în funcție de dimensiunea pompei, de marcă și de faptul dacă este folosit un sistem fără conducte, notează Bloomberg. Prețul unui sistem de aer condiționat convențional variază între 3.800 și 7.500 de dolari, în timp ce un cuptor pe gaz costă între 2.000 și 6.000 de dolari. Cu alte cuvinte, instalarea unei pompe de căldură pentru a răci și încălzi casa costă aproximativ la fel ca și cum s-ar cumpăra un aparat de aer condiționat și un cuptor separat.

Programul rabla pentru electrocasnice 2022. Când începe și care este valoarea voucherelor

Dar ce se întâmplă dacă este nevoie de răcire iar cuptorul nu trebuie schimbat? Experții recomandă instalarea unei pompe de căldură mai degrabă decât achiziționarea unui aparat de aer condiționat convențional mai ineficient, care nu va fi înlocuit decât peste 15-20 de ani. Dacă aveți de gând să instalați sistem de răcire atunci ar trebui să fie cu o pompă de căldură, insistă experții.

Departamentul de Energie al SUA estimează că o pompă de căldură poate reduce costurile de energie ale unui proprietar de locuință cu sute de dolari pe an. Un studiu publicat în octombrie 2020 în revista Nature Energy a constatat că locuințele cu pompe de căldură obțin o primă de până la 17.000 de dolari în medie atunci când se vând.

Și mediul înconjurător are beneficii. O lucrare din 2018 publicată în revista Electricity Journal a constatat că pompele de căldură cu sursă de aer ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră ale gospodăriilor din California, provenite din încălzire, cu până la 54%.

Unele state oferă stimulente pentru pompele de căldură cu sursă de aer, cum ar fi reduceri de până la 4.800 de dolari în California, 1.200 de dolari în Maine.

O barieră în calea adoptării pe scară mai largă a pompelor de căldură este lipsa contractorilor care au cunoștințele sau dorința de a instala aceste dispozitive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Este nevoie de redresare
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unicredit

UniCredit exclude relocarea sediului central în Germania

Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...

Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...


pixel