Radarul Mărfurilor, în România, de la 1 aprilie. Anunţul Guvernului

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Foto: Gov.ro
Foto: Gov.ro
Premierul Ciucă a avut astăzi consultări cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor din industria alimentară pe marginea securității alimentare și a soluțiilor guvernamentale de susținere a acestui sector pentru a depăși efectele generate asupra pieței de agresiunea rusă din Ucraina, de criza energetică și de pandemia COVID-19.

”Am dorit să avem această discuție atât pentru a ne consulta asupra măsurilor de sprijinire a industriei, cât și pentru a ne asigura că există stocurile necesare de produse alimentare pentru populație. La nivelul Guvernului am pregătit tot ceea ce este necesar pentru ca stocurile din rezervele de stat să poată susține o cerere suplimentară a pieței”, a afirmat prim-ministrul. 

Discuțiile s-au axat asupra măsurilor de susținere a economiei, de care va beneficia și sectorul alimentar, dar și asupra măsurilor dedicate sprijinirii industriei alimentare.

Premierul a menționat că începând de mâine, 1 aprilie, vor începe să fie aplicate două măsuri importante ce răspund solicitărilor mediului de afaceri. 

Opțional, firmele au posibilitatea, în perioada 1 aprilie 2022 – 30 iunie 2022, să transmită facturile emise în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, indiferent dacă destinatarii sunt sau nu înregistraţi în Registrul RO e-Factura, ceea ce va asigura trasabilitatea facturilor și va contribui la combaterea evaziunii fiscale. Începând cu 1 iulie 2022 acest mecanism va deveni obligatoriu. 

Tot începând de mâine se va aplica proiectul ”Radarul mărfurilor”, prin care se va putea verifica trasabilitatea mărfurilor, indiferent de natura lor.

În ceea ce privește soluțiile de sprijin dedicate industriei alimentare, prim-ministrul a anunțat că la nivelul Guvernului este într-o etapă avansată de elaborare un mecanism de sprijin prin care companiile și IMM-urile vor putea beneficia de scheme de ajutor de stat sau de minimis pentru retehnologizare. De asemenea, ministerele Energiei și Agriculturii lucrează la o soluție pentru includerea la finanțare din Fondul de Modernizare a proiectelor privind instalarea de noi capacități de producere a energiei prin sisteme de panouri fotovoltaice.

 

Memorandum pentru asigurarea accesului la finanțare

 

Totodată, pentru susținerea investițiilor în agricultură și dezvoltare rurală, Guvernul a aprobat în ședința de ieri un Memorandum pentru asigurarea accesului la finanțare prin acordarea de garanții guvernamentale creditelor bancare, precum și a unor granturi. Bugetul schemei de ajutor de stat este de peste 530 de milioane lei, sumele urmând a fi asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor.

O altă soluție analizată la întrevederea de astăzi s-a referit la posibilitatea acordării unor facilități pentru păstrarea locurilor de muncă și crearea altora noi în industria alimentară.

Consultările între Guvern și reprezentanții patronatelor și sindicatelor din agricultură vor continua în perioada următoare la nivelul unui grup de lucru constituit la Ministerul Agriculturii. 
 
Din partea Guvernului, la consultări au participat, alături de premier, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Sorin Moise, consilieri de stat din Cancelaria Prim-Ministrului, iar din partea industriei alimentare Sorin Minea, președinte Romalimenta, Rodica Țenu, vicepreședinte Romalimenta, Aurel Popescu, vicepreședinte Romalimenta și președintele Rompan, Dana Tănasa, director executiv Asociația Română a Cărnii, Dorin Cojocaru, președinte Asociația Patronală Româna din Industria Laptelui, Mihai Vișan, director executive Romalimenta, Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel