Pachetul fiscal va fi decis miercuri. Guvernul vrea legiferarea până pe 7 iulie
Guvernul se află în criză de...
Concluzia acesteia a fost că România se confruntă cu dezechilibre macroeconomice. În special, vulnerabilitățile se referă la conturile externe, legate de deficitele publice mari, în timp presiunile produse de supraîncălzirea economiei au crescut.
Deficitul mare de cont curent s-a înrăutățit considerabil după recesiunea indusă de pandemie și face economia vulnerabilă la efectele externe șocurilor de finanțare. Continuarea deficitului mare de cont curent riscă să ducă la o scădere a NIIP (net international investment position) și mai mult în teritoriu negativ.
Semnele de supraîncălzire sunt vizibile în mod clar, cu un indice de bază al inflației neplăcut de ridicată, o creștere a salariilor care se situează cu mult în teritoriul cu două cifre și o rată relativ scăzută a șomajului.
Se preconizează că indicatorii de competitivitate a costurilor se vor stabiliza, dar problemele structurale persistă. Cursul de schimb pare să se situeze peste nivelul sugerat de factorii fundamentali și rămâne puternic gestionat. Deficitul public a fost mare de câțiva ani și a reprezentat o mare parte din excesul de cerere și din deficitele externe ulterioare; chiar dacă se îmbunătățește, se preconizează că deficitul public va rămâne semnificativ în acest an și anul viitor.
Reducerea deficitului public în 2022 a fost determinată în principal de creșterea marcată a PIB-ului nominal, care, la rândul său, se bazează în mare măsură pe supraîncălzirea cererii interne.
Primele de risc și costurile împrumuturilor suverane sunt semnificativ mai mari decât în anii de dinaintea pandemiei. Având în vedere înăsprirea continuă a condițiilor de lichiditate la nivel mondial, va fi important să se inverseze tendințele actuale.
Pe viitor, ajustarea fiscală ar trebui să fie calea preferată pentru a alinia cererea la ofertă și pentru a limita deficitele interne și externe. Punerea în aplicare integrală a reformelor fiscale și ale sistemului de pensii incluse în planul de redresare rapidă, precum și respectarea obiectivelor fiscale în cadrul procedurii de deficit excesiv ar contribui în mare măsură la limitarea dinamicii actuale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul se află în criză de...
RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...
Ministrul Finanțelor, Alexandru...
Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...
Autoritatea de Supraveghere...
Compania britanică Nothing...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
Activele nete ale celor 248 de...
UE cere eliminarea imediată a...
Administrația Fondului pentru...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
DGAF a identificat o fraudă...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...