Raport CE. Radiografie necruțătoare asupra economiei României
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Comisia a efectuat o analiză aprofundată pentru România și a publicat recent rezultatele acesteia.

Concluzia acesteia a fost că România se confruntă cu dezechilibre macroeconomice. În special, vulnerabilitățile se referă la conturile externe, legate de deficitele publice mari, în timp presiunile produse de supraîncălzirea economiei au crescut. 

Deficitul mare de cont curent s-a înrăutățit considerabil după recesiunea indusă de pandemie și face economia vulnerabilă la efectele externe șocurilor de finanțare. Continuarea deficitului mare de cont curent riscă să ducă la o scădere a NIIP (net international investment position) și mai mult în teritoriu negativ. 

Semnele de supraîncălzire sunt vizibile în mod clar, cu un indice de bază al inflației  neplăcut de ridicată, o creștere a salariilor care se situează cu mult în teritoriul cu două cifre și o rată relativ scăzută a șomajului. 

Se preconizează că indicatorii de competitivitate a costurilor se vor stabiliza, dar problemele structurale persistă. Cursul de schimb pare să se situeze peste nivelul sugerat de factorii fundamentali și rămâne puternic gestionat. Deficitul public a fost mare de câțiva ani și a reprezentat o mare parte din excesul de cerere și din deficitele externe ulterioare; chiar dacă se îmbunătățește, se preconizează că deficitul public va rămâne semnificativ în acest an și anul viitor. 

Reducerea deficitului public în 2022 a fost determinată în principal de creșterea marcată a PIB-ului nominal, care, la rândul său, se bazează în mare măsură pe supraîncălzirea cererii interne. 

Primele de risc și costurile împrumuturilor suverane sunt semnificativ mai mari decât în anii de dinaintea pandemiei. Având în vedere înăsprirea continuă a condițiilor de lichiditate la nivel mondial, va fi important să se inverseze tendințele actuale. 

Pe viitor, ajustarea fiscală ar trebui să fie calea preferată pentru a alinia cererea la ofertă și pentru a limita deficitele interne și externe. Punerea în aplicare integrală a reformelor fiscale și ale sistemului de pensii incluse în planul de redresare rapidă, precum și respectarea obiectivelor fiscale în cadrul procedurii de deficit excesiv ar contribui în mare măsură la limitarea dinamicii actuale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Reguli stricte pentru recuperatorii de credite

În urma adoptării OUG 15/2024, debitorii care au...

Premier Energy debutează pe Bursa de Valori București

Bursa de Valori Bucureşti găzduieşte marţi deschiderea...

Seceta își spune cuvântul: Prețul grâului a explodat

Totul este pe dos! Unde este nevoie de umiditate este...

Ambițiile producătorului de încălțări ”uzate” Golden Goose

Brandul italian al pantofilor de lux vrea să pășească...

Află cum cântarele industriale fac diferența în afacerea ta

Cântarele industriale reprezintă o componentă esențială...

Tensiuni în coaliţie pe seama majorării salariului minim

Decizia Executivului de majorare a salariului minim pe...

Cum vrea România să atragă turişti din China

România se promovează la ITB China pentru a atrage...

Cursul BNR. Leul începe săptămâna fără o direcție anume

Banca Națională a României a anunțat valoarea leului...

Acțiunile europene au crescut ușor la început de săptămână

Acțiunile europene au închis luni în ușoară creștere,...


pixel