Radu Hanga, președintele BVB. Aceasta este lumea în care trăim
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Radu Hanga, președintele BVB
Radu Hanga, președintele BVB
În cadrul conferinței organizată de Institutul de Studii  Financiare (ISF) cu tema ”NOUA ARHITECTURĂ A SERVICIILOR FINANCIARE – INOVAŢIE ŞI EXCELENŢĂ”, Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București, a vorbit despre lumea în care trăim și paradoxuri. 

În momentul în care ai intrat în zona monedei de hârtie sau, și mai departe, în zona monedei electronice, aici nu există nici o limită câți bani poți să tipărești.Acum, trăim într-o lume în care dobânzile sunt aproape zero. Banii fiind mulți, valoarea lor scade și plătești cât mai puțin ca să îi iei. Asta e paradigma în care trăim și, probabil, acesta va fi modelul pentru anii care vin, cu dobânzi la bancă sub nivelul inflației, a arărat Radu Hanga. 

Practic, ținând banii într-un depozit bancar cu o dobândă de 1%, în condițiile în care inflația îți ia 3% din ei, înseamnă că accepți, voluntar, o pierdere sigură de două procente pe an. Mi-a plăcut Christine Lagarde, președinta Băncii centrale europene, care a spus foarte plastic lucrul acesta. A spus că a avut de ales BCE între a proteja pensiile și a proteja salariile și a ales să protejeze salariile. Pensiile ce înseamnă? Înseamnă banii protejați pe termen lung, ei au acceptat un mediu de dobânzi scăzut. În ceea ce privește salariile, ei au protejat, practic, locurile de muncă.

În România vedem aceeași poveste, trăim într-o zonă în care sunt depozite bancare, cam 350-360 de miliarde de lei, bani care sunt depozitați în bănci de către companii și de către persoane fizice, iar dobânzile se regăsesc în zona de 1%, 2%, 3%. Un alt lucru interesat este faptul că raportul dintre credite și depozite s-a redus semnificativ. În 2007 - 2008 era de 140% raportul dintre credite și depozite, adică pentru fiecare leu depozitat în bănci, băncile creditau 1,50 lei. Adică diferența venea în principal din împrumuturi externe.

Citește și Creșterea numărului de investitori, una din prioritățile AAF pentru 2020

În ultimii ani s-a produs o corecție majoră. În primul rând, a crescut nivelul de trai în România, au crescut veniturile, au crescut depozitele în bănci atât ale companiilor, cât și ale persoanelor fizice și, cumva paradoxal, creditarea nu s-a mișcat în ritmul în care trebuia să se miște.

Unul dintre lucrurile care trebuie corectat este accesul la capital. Știm că o companie care merge la bancă vrea să ia un credit, iar prima întrebare pe care o primește este câți bani ai? Cât este capitalul tău? Capitalul este înaintea creditului. Pentru a obține un credit, o companie trebuie să dețină capital.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel