Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
Joi, Guvernul de la Roma a luat decizia de a plasa rafinăria ISAB controlată de Lukoil, una din cele mai mari din Europa, sub administrarea provizorie a statului pentru a evita închiderea acesteia în condiţiile în care rafinăria riscă să fie nevoită să oprească producţia din cauza intrării în vigoare, pe 5 decembrie, a embargoului Uniunii Europene privind importul de ţiţei rusesc pe mare.
Întrebat dacă rafinăria ISAB urmează să fie naţionalizată, ministrul Industriei, Adolfo Urso a declarat sâmbătă pentru cotidianul Corriere della Sera: "cu siguranţă nu".
Guvernul a preluat administrarea temporară a rafinărei, cu opţiunea de a încredinţa managementul rafinăriei unei companii controlată de stat care operează în acelaşi sector, "pentru a garanta continuitatea producţiei şi deci a aprovizionării cu energie a ţării, şi de asemenea pentru a proteja locurile de muncă", a subliniat Adolfo Urso.
Între timp, pot continua discuţiile cu privire la vânzarea rafinăriei către alte firme interesate, a adăugat Adolfo Urso.
Una din aceste firme posibil interesate ar fi grupul petrolier italian Eni Spa, "şi asta va conferi garanţia de continuare a producţiei", le-a mai spus sâmbătă jurnaliştilor Adolfo Urso. Acesta a dezvăluit că a primit asigurări din partea autorităţilor americane că băncile care vor finanţa operaţiunile punte la rafinăria ISAB nu vor fi vizate de sancţiunile americane.
Rafinăria Lukoil de la ISAB, în apropiere de Siracuza, este una dintre cele mai mari rafinării din Europa. Guvernul italian urmăreşte cu atenţie acest dosar, în condiţiile în care rafinăria ISAB este responsabilă pentru aproape 20% din aprovizionarea cu carburanţi a Italiei şi asigură peste 1.000 de locuri de muncă în sudul insulei Sicilia.
Principala problema cu care se confruntă rafinăria ISAB este aceea că a ajuns în situaţia în care se bazează în exclusivitate pe ţiţeiul rusesc, după ce băncile creditoare au oprit finanţarea şi au încetat să mai ofere garanţiile de care rafinăria are nevoie pentru a cumpăra ţiţei de la alţi furnizori. Băncile sunt reticente la ideea de a face afaceri cu o entitate rusească, chiar dacă nici Lukoil şi nici subsidiara sa elveţiană Litasco, care controlează rafinăria ISAB, nu sunt vizate de sancţiunile europene.
În România, Lukoil deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.
Citește și:
Italia a trecut o rafinărie Lukoil în administrarea provizorie a statului
Guvernul italian condus de Giorgia Meloni a plasat joi în administrarea provizorie a statului o rafinărie a gigantului petrolier rus Lukoil, situată în Priolo, Sicilia, pentru a evita închiderea acesteia şi pentru a garanta continuitatea aprovizionării naţionale cu energie, a declarat pentru AFP o sursă guvernamentală de la Roma.
Rafinăria ISAB controlată de Lukoil, una din cele mai mari din Europa, riscă să fie nevoită să oprească producţia din cauza intrării în vigoare, pe 5 decembrie, a embargoului Uniunii Europene privind importul de ţiţei rusesc pe mare.
Administrarea provizorie este prevăzută pentru o perioadă de cel mult 12 luni, a spus sursa guvernamentală. Un decret în acest sens a fost adoptat de Consiliul de Miniştri.
"Intervenţia de urgenţă urmăreşte să protejeze atât un pol energetic naţional strategic, cât şi nivelurile de ocupare a forţei de muncă atât de importante pentru Sicilia şi întreaga ţară", a comentat premierul Giorgia Meloni într-un scurt comunicat de presă, fără a preciza conţinutul decretului.
Prin această măsură, Roma urmează exemplul Berlinului, care în septembrie a preluat controlul asupra activităţilor în Germania ale grupului petrolier rus Rosneft, care administrează numeroase rafinării.
În joc este supravieţuirea rafinăriei ISAB. De teama sancţiunilor, băncile europene au încetat să o mai finanţeze şi să ofere garanţiile de care avea nevoie pentru a importa petrol din alte ţări. Rafinăria ISAB are o capacitate anuală de rafinare de zece milioane de tone de ţiţei, care poate ajunge până la 14 milioane de tone şi asigură aproximativ 20% din necesarul intern.
"Este o soluţie temporară pentru evitarea blocării utilajelor şi activităţii precum şi a dezastrului pentru angajaţi care ar decurge", a comentat Renato Schifani, preşedintele regiunii Sicilia, înaintea şedinţei Consiliului de Miniştri."Soluţia tutelei va fi folosită pentru a căuta potenţiali cumpărători, fără a exclude neapărat calea naţionalizării", a menţionat el. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...