Rafinăria Petromidia reduce capacitatea de producție. Care este motivul
Autor: Mara Ivan | 23 ian 2023, 18:33
Rafinăria Petromidia
Rafinăria Petromidia
Activitatea se va desfășura la capacitate redusă o perioadă de 10 zile. 

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), va efectua, în următoarea perioadă, o serie de operaţiuni tehnologice programate, în vederea susţinerii activităţii operaţionale corespunzătoare a rafinăriei Petromidia, dar va continua să asigure necesarul de carburanţi pe piaţa din România, a anunţat compania, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

Astfel, timp de aproximativ 10 zile, cea mai mare unitate de profil din ţară îşi va reduce capacitatea de producţie, pentru a efectua lucrări de schimbare şi regenerare a catalizatorilor, decocsare şi alte operaţiuni specifice de mentenanţă.

La finalizarea lucrărilor, rafinăria va continua să proceseze la capacitate optimă de producţie, de aproximativ 15.000 de tone de materii prime prelucrate zilnic, cu respectarea tuturor normelor de securitate în muncă şi protecţia mediului, se menţionează în comunicat.

"Pe parcursul lucrărilor programate, compania va continua să asigure necesarul de carburanţi pe piaţa din România. Carburanţii produşi în rafinăria Petromidia se adresează prioritar pieţei domestice, dar susţin şi realizarea de exporturi în ţări precum Republica Moldova, Georgia şi Bulgaria", potrivit sursei citate.

Rafinăria Petromidia este una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre şi reprezintă aproximativ 40% din capacitatea de rafinare de pe teritoriul României. Unitatea din Năvodari dispune de un flux stabil de materie primă, graţie livrărilor de ţiţei kazah realizate cu sprijinul KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan.

În primele nouă luni ale anului 2022, rafinăria Petromidia Năvodari a procesat peste 3,8 milioane de tone de materii prime, obţinând o producţie de aproximativ un milion de tone de benzină şi 1,97 milioane de tone de carburanţi diesel şi Jet A1. De asemenea, în al treilea trimestru al anului trecut, gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a fost la nivel maxim, de 100%, cu un supus total de 1,5 milioane de tone de materii prime.

Rompetrol Rafinare precizează că va prezenta rezultatele financiare preliminare pentru anul precedent, respectiv indicatorii operaţionali atinşi în 2022 de rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, dar şi de divizia sa de petrochimie, în data de 28 februarie 2023.

Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi statul român prin Ministerul Energiei (44,7%). 

Citește și Noua centrală de la Petromidia. Virgil Popescu, numai cuvinte de laudă

În primăvara acestui an, Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR) a anunţat că a încheiat cu succes un credit sindicalizat în valoare totală de 83 milioane euro pentru a finanţa construcţia noii centrale de cogenerare de pe platforma Petromidia. Termenul estimat pentru punerea în funcţiune a centralei de cogenerare este finele lunii iulie 2023, arăta, în luna mai, FIEKR. ....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Până la ce nivel va coborî inflaţia în 2023. Prognoza BCR

BCR a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru...

Cutremurele din Turcia au scumpit barilul de petrol

Prețurile la țiței sunt susținute pe un trend ascendent...

Câte locuințe din România sunt asigurate la cutremur

Cutremurele devastatoare din Turcia sunt un bun moment...

Cele mai căutate joburi în ianuarie 2022

Candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au...

Vouchere sociale 2023. Când se virează următoarea tranșă

Voucherele sociale de 250 de lei se vor acorda și în...

Criză în lanțul de aprovizionare cu muniție a Ucrainei

Lupta Ucrainei împotriva invaziei declanșate de Rusia...

Florin Jianu: 2023 trebuie să fie anul relansării economice

Anul 2023 trebuie să fie anul relansării economice, iar...

Crossuri externe