Raiffeisen analizează achiziția participaţiei la Strabag, deținută de o companie a lui Oleg Deripaska

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Oleg Deripaska are un discurs dur legat de situația actuală / Foto: World Economic Forum
Oleg Deripaska are un discurs dur legat de situația actuală / Foto: World Economic Forum
Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) a informat joi că preluarea unei participaţii la firma de construcţii Strabag este supusă în continuare unei analize atente de risc, transmite Reuters.

De asemenea, banca lucrează în continuare la vânzarea sau separarea de afacerile sale ruseşti, a adăugat RBI.

Reacţia Raiffeisen Bank International a venit după ce Reuters a dezvăluit că autorităţile austriece au sfătuit RBI să renunţe la intenţia de a prelua de la un oligarh rus o participaţie în valoare de 1,5 miliarde de euro la grupul de construcţii Strabag, de teamă că această tranzacţie ar putea declanşa o reacţie ostilă din partea SUA.

La finele anului trecut, Raiffeisen a anunţat că are de gând să cumpere o participaţie la grupul austriac Strabag de la o companie de construcţii controlată de oligarhul rus Oleg Deripaska. Raiffeisen susţine că această tranzacţie este o modalitate prin care să deblocheze o parte din miliardele de euro pe care în prezent le are blocate în Rusia şi, de asemenea, o posibilitate pentru reducerea legăturilor cu aceasta, în condiţiile în care în prezent Raiffeisen Bank International este cea mai mare bancă occidentală care a mai rămas prezentă pe piaţa rusească.

Sursele citate de Reuters au dezvăluit că în ultimele săptămâni mai mulţi oficiali de la Banca Naţională a Austriei au avertizat RBI să renunţe la tranzacţia cu Deripaska, avertizând că ar putea avea consecinţe negative dacă SUA vor penaliza banca austriacă. Banca Naţională a Austriei (ONB) este responsabilă pentru aplicarea sancţiunilor occidentale în Austria şi de asemenea veghează asupra stabilităţii financiare.

Sursele citate de Reuters au adăugat că şi alţi oficiali austrieci au avertizat, în privat, Raiffeisen să nu meargă mai departe cu afacerea cu Deripaska, fiind de părere că o astfel de tranzacţie ar putea fi declarată drept o încălcare a sancţiunilor. Una din aceste surse a dezvăluit că RBI a fost avertizat de autorităţile americane că nu îşi vor da acordul pentru tranzacţie şi ar putea impune o amendă dacă tranzacţia continuă.

În ultimele săptămâni mai mulţi oficiali din cadrul Trezoreriei SUA şi-au exprimat îngrijorările cu privire la tranzacţia dintre Raiffeisen şi oligarhul rus, cu prilejul unor reuniuni cu reprezentanţii băncii şi autorităţile. De asemenea, Raiffeisen Bank International se aşteaptă să i se ceară de către Banca Centrală Europeană să îşi reducă mai rapid operaţiunile de creditare şi plăţi care implică Rusia.

Afacerile din Rusia ale RBI sunt foarte profitabile dar au prejudiciat imaginea grupului austriac. Investitorii au salutat posibila tranzacţie cu Strabag însă banca a fost forţată să renunţe la intenţia de a derula o emisiune de obligaţiuni după ce Reuters a dezvăluit că autorităţile americane au obiecţii faţă de afacerea cu Deripaska.

Raiffeisen Bank International (RBI) acoperă 12 pieţe din regiune. Aproape 45.000 de angajaţi deservesc 18,6 milioane de clienţi prin aproximativ 1.500 de puncte de lucru, majoritatea fiind situate în ECE. Acţiunile RBI sunt listate la Bursa din Viena. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Bani / Foto: DCBusiness
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com

pixel