Raiffeisen Bank International are probleme în Rusia. ”A scăpat de sub control”
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Sediu bancar
Sediu bancar
 directorul general al grupului bancar austriac, Johann Strobl, a lansat un avertisment. 

Momentul vânzării sau scindării subsidiarei din Rusia a Raiffeisen Bank International (RBI) a scăpat de sub control, a avertizat vineri directorul general al grupului bancar austriac, Johann Strobl, transmite Reuters.

RBI, una dintre băncile din Europa cele mai expuse la piaţa rusă, analiza opţiunile pentru afacerea sa din Rusia de la invadarea Ucrainei, în 2022, şi a avertizat că ieşirea de pe piaţă ar putea fi de durată.

În raportul financiar trimestrial publicat vineri, Raiffeisen a anunţat că "va continua să înregistreze progrese privind potenţialele tranzacţii" dar condiţiile de pe piaţă "sunt extrem de complexe". "Reglementările şi legile locale şi internaţionale care guvernează vânzarea afacerilor din Rusia se schimbă constant".

În primele nouă luni ale anului, Rusia a fost responsabilă pentru 45% din profitul RBI, deşi a raportat un declin de 30% al împrumuturilor în Rusia în trimestrul trei.

La 1 august directorul general al RBI, Johann Strobl, a anunţat că banca intenţionează să se separe de operaţiunile sale ruseşti la finele lui 2023.

Vineri, Strobl a declarat: "Depindem de numeroase aprobări ale autorităţilor de reglementare din Rusia şi din Europa şi prin urmare putem influenţa ritmul realizării ieşirii de pe piaţa rusă doar într-o mică măsură".

Adjunctul ministrului rus de Finanţe, Alexei Moiseev, declara recent că Executivul nu va permite băncilor străine să părăsească Rusia cu uşurinţă.

"Ne-am prezentat poziţia şi o vom menţine - va fi dificil pentru băncile străine să plece - va depinde de decizia de dezgheţare a activelor ruseşti", a afirmat Moiseev, într-un discurs rostit la un forum.

Răspunzând întrebărilor privind solicitările de a vinde active, oficialul rus a spus că grupul austriac Raiffeisen Bank International (RBI) nu a făcut o astfel de solicitare.

"Am luat cunoştinţă de solicitările unei bănci străine privind vânzarea de active ... este luată în considerare de comisia guvernamentală", a informat Moiseev.

În urma impunerii de sancţiuni Rusiei în 2022, după invadarea Ucrainei, ţările occidentale au îngheţat active deţinute peste hotare ale Băncii Centrale a Rusiei, de peste 300 miliarde de dolari.

Banca Centrală Europeană a pus presiune asupra Raiffeisen (cea mai mare bancă occidentală care activează în continuare pe piaţa din Rusia după invadarea Ucrainei) să renunţe la afacerile sale foarte profitabile de pe piaţa rusă. Şi, deşi banca austriacă spune de mult timp că lucrează la o soluţie, Reuters a dezvăluit anterior că, până la urmă, RBI a decis să amâne planurile vizând plecarea din Rusia.

Multe dintre cele 45 de bănci occidentale cu subsidiare în Rusia au încercat să plece din această ţară, însă doar câteva au şi reuşit să facă acest lucru, deseori la costuri semnificative. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...

Naf Naf a primit trei oferte de preluare

Trei oferte de preluare sunt pe masă pentru...

Firme care-i ajută pe angajați să demisioneze

Pentru câteva sute de euro, firmele informează...


pixel