Randamentul obligațiunilor germane pe zece ani, Bund, a crescut la un nivel record

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Germania / Photo by Claudio Mota
Germania / Photo by Claudio Mota
Randamentul obligațiunilor germane au crescut luni spre maximul ultimilor 12 ani, în condițiile în care vânzarea de pe piețele datoriilor a continuat vineri după o scurtă pauză.

Randamentul obligațiunilor guvernamentale germane pe 10 ani, cunoscute general sub numele Bund, de referință pentru zona euro, a crescut luni cu 5 puncte de bază (pb), până la 2,885%. Acesta a atins joia trecută 2,98%, cel mai ridicat nivel de la începutul lunii iulie 2011, înainte de a scădea vineri. Prețurile obligațiunilor evoluează invers față de randamente.

Scumpirea obligațiunilor americane și din zona euro cu scadență mai lungă s-a intensificat ușor după ce datele au arătat că sectorul manufacturier din SUA a făcut un pas spre redresare în septembrie, odată cu revenirea ocupării forței de muncă.

Costurile de împrumut din zona euro scăzuseră vineri, după ce datele-cheie din SUA pentru luna august au indicat o temperare a inflației, arată Reuters.

Cifrele din fiecare țară din zona euro, inclusiv din Germania, au arătat joi o atenuare a dinamicii prețurilor de consum, dar nu au reușit să declanșeze așteptările că Banca Centrală Europeană (BCE) și-ar putea atenua poziția politică.

Vicepreședintele BCE, Luis de Guindos a respins luni discuțiile privind reducerile de dobândă ca fiind premature și a avertizat că "ultimul kilometru al dezinflației este cel mai greu".

Analiștii ING au afirmat într-o notă de cercetare că, "în condițiile în care activitatea nu se prăbușește, iar piețele forței de muncă cu siguranță nu implodează, atât Fed, cât și BCE vor rezista la orice indiciu de reducere a ratei dobânzii în trimestrele următoare".

Unii analiști au declarat că adoptarea de către Congresul american a unei legi de finanțare provizorie sâmbătă târziu, pentru a evita a patra închidere parțială a guvernului federal din ultimul deceniu, a încurajat investitorii să vândă obligațiuni sigure.

Randamentul la 2 ani al Germaniei, sensibil la așteptările pe termen scurt privind ratele de politică monetară, a crescut cu 1 punct de bază, la 3,214%. La începutul lunii iulie a atins 3,393%, cel mai ridicat nivel din 2008, dar obligațiunile cu scadență mai scurtă au stat în mare parte în afara creșterii recente a randamentelor.

Luni, randamentul titlurilor de Trezorerie americane pe 10 ani a crescut cu 9 puncte de bază la 4,659%, nu departe de maximul ultimilor 16 ani de 4,688% atins săptămâna trecută.

Randamentul obligațiunilor pe 10 ani ale Italiei a scăzut cu 1 pb, la 4,379%. Săptămâna trecută a atins 4,96%, cel mai ridicat nivel din 2012 încoace.

Strategii au indicat o serie de motive pentru scăderea recentă a prețurilor obligațiunilor și creșterea randamentelor.

Urgența investițiilor publice a crescut în urma războiului din Ucraina, țările adăugând apărarea și securitatea energetică la prioritățile lor existente.

În plus, o scădere a inflației nu poate fi considerată ca fiind de la sine înțeleasă, deoarece prețurile petrolului continuă să crească, în timp ce perspectivele privind creșterea salariilor și inflația serviciilor rămân neclare.

Se așteaptă ca un astfel de context să determine piețele să ceară randamente mai mari pentru a-și asuma riscul de a investi în titluri de stat, ceea ce va duce la creșterea randamentelor obligațiunilor cu scadență lungă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel