Raportul BNR privind inflația. Adrian Negrescu: ”Mugur Isărescu știe că urmează nori negri”
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
EXCLUSIV
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a prezentat raportul trimestrial privind inflația. Analistul financiar Adrian Negrescu a comentat în exclusivitate pentru DCBusiness discursul șefului BNR, care, la una dintre întrebările jurnaliștilor a declarat că românilor le poate veni mintea la cap și fără a trece printr-o criză majoră. 

”Declarațiile lui Mugur Isărescu ar putea fi explicate, foarte simplu, în acest mod – Suntem cu spatele la zid și, dacă nu ne-am împrumuta puternic, am intra într-o criză, o recesiune puternică”, a spus Adrian Negrescu în exclusivitate pentru DCBusiness. 

Politica pașilor mărunți

Descifrând discursul guvernatorului, el a subliniat că Isărescu a atras atenția asupra faptului că ”urmează o politică a pașilor mărunți, că încearcă pas cu pas să reducă inflația și că menținerea dobânzii cheie la 7% reprezintă o măsură de avarie. 

Sursă a inflației

De ce? Pentru că dincolo de politicile Băncii Naționale, Guvernul nu își face treaba, nu ia măsuri pentru a tempera iureșul de cheltuieli care pun gaz pe focul inflației. Creșterea salariilor, a pensiilor, cheltuielile tot mai mari ale statului nu fac altceva decât să alimenteze inflația, să o țină la un nivel ridicat”, a precizat expertul în finanțe.

Gunoiul sub preș

Adrian Negrescu a precizat că este vorba despre ”o ecuație complicată, pentru că, fiind în an electoral, să îi ceri Guvernului să strângă cureaua e aproape imposibil. Astfel că, în această situația, soluția este să băgăm gunoiul sub preș, adică să continuăm să ne împrumutăm, să ținem dobânda înghețată și să așteptăm să treacă alegerile”, consideră interlocutorul DCBusinees.

Un adevărat tsunami fiscal
 
El avertizează că ”în 2025 va urma un adevărat tsunami fiscal în România, vom deconta toți acești ani pierduți de reforme, toate cheltuilelile nesăbuite ale statului. În loc de reforme, de vânzarea, de exemplu, a unor pachete minoritare de acțiuni ale companiilor de stat la BVB, de măsuri pentru reducerea evaziunii – estimată de mininstrul Finanțelor, Adrian Câciu, la 10% din PIB (adică aproximtiv 35-40 miliarde euro), ne vom trezi cu măsuri din pix, cu creșterea TVA, a impozitului pe dividente, a taxelor pe case, pe mașini, pe consum. 

Un zid în fața furtunii

Vom deconta, cu vârf și îndesat, toate împrumuturile uriașe pe care statul le-a făcut, toate cheltuielile nesăbuite, majoritate cu iz electoral. Mugur Isărescu știe că urmează nori negri pentru economie și, de aceea, își construiește un fel de zid în fața furtunii economice care urmează”, a concluzionat Adrian Negrescu.

***

Răspunzând întrebărilor ziariștilor, guvernatorul Isărescu a declarat, referindu-se la reducerea deficitului bugetar, ”că nu putem ieși nici cu inflația mai bine dacă introducem economia în receniune, datorită faptului că politica fiscală este dominantă. Și tot ea este și sursă de inflație, pentru că dacă deficitul se mărește crește și presiunea inflaționistă. Iar noi nu avem aceste intenții. Ca să trec la amintiri, cineva prin anul 2000 mi-a spus: ”Haideți domnule Guvernator, noi nu ne lecuim dacă nu trecem printr-o criză”. Da, domnule, i-am răsuns, poate că ai dreptate, dar crezi că este chiar sănătos să judecăm în felul acesta? El vorbea despre noi, românii, că trebuie să trecem printr-o criză majoră ca să ne vină mintea la cap. Eu cred că ne poate veni mintea la cap și pe căi mai liniștite”, a spus Isărescu după prezentarea raportului trimestrial asupra inflației. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cursul BNR. Leul nu se simte bine, aurul s-a ieftinit

Banca Națională a României a anunțat cursul leului,...

Cine sunt marii actori ai industriei americane a apărării

Companiile de apărare au nevoie de trei lucruri pentru a...

Mega-achizitie pe piața petrolului: 22,5 miliarde de dolari

După o perioadă de câteva luni de liniște, după valul de...

Fondul chinez Silk Road se retrage din capitalul Pirelli

Silk Road Fund, un fond controlat de Beijing, a demarat...

SUA oferă un sprijin de 50 mil. $ Republicii Moldova

Statele Unite ale Americii vor acorda Republicii Moldova...


pixel