"Nu putem confirma folosirea de agenţi chimici în acest moment", a declarat acesta presei, sub acoperirea anonimatului. Oficialul a adăugat că SUA nu au informaţii în sprijinul deplasării de agenţi chimici de către Rusia în Ucraina sau în apropierea ei. Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a spus că guvernul său examinează informaţii neverificate în sensul că Rusia ar fi putut folosi arme chimice în timpul asaltului de la Mariupol.
Preşedintele american Joe Biden a afirmat luna trecută că acuzaţiile nefondate ale Rusiei conform cărora Kievul deţine arme biologice şi chimice sugerează faptul că preşedintele rus Vladimir Putin are în vedere utilizarea unor astfel de arme în Ucraina, aminteşte Reuters. Producerea, folosirea şi stocarea de arme chimice sunt interzise de Convenţia privind armele chimice din 1997, citează Agerpres.
Luni, Marea Britanie şi-a exprimat temerea că forţele preşedintelui rus ar putea să utilizeze muniţii cu fosfor alb (WP) la bombardarea portului ucrainean Mariupol, o analiză a serviciilor de informaţii britanice menţionând că acest tip de exploziv a fost deja folosit de Rusia în regiunea Doneţk din estul Ucrainei. Fosforul alb nu este interzis de Convenţia privind armele chimice, notează Reuters.
Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a declarat marţi că impactul umanitar al războiului din Ucraina este unul uriaş şi că preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, nu va scăpa nepedepsit.
"Tot ce vedem astăzi este o dovadă că, în urma unui calcul greşit pe care şi l-a făcut preşedintele Putin, un calcul greşit cu privire la hotărârea ucrainenilor de a se apăra, un calcul greşit cu privire la hotărârea Occidentului de a face Rusia să plătească costurile acestui război, un calcul greşit cu privire la unitatea pe care o avem ca parteneri europeni şi un calcul greşit cu privire la hotărârea manifestată de NATO în ultimele luni, este mai puternic decât oricând NATO.
Acum câţiva ani, unii parteneri începuseră să se îndoiască. Întrebarea a primit răspuns între timp, NATO este aici, este puternică şi este o organizaţie pe care putem conta. Este foarte important pentru mine să pot să mă adresez dumneavoastră şi cetăţenilor dumneavoastră pentru a spune cât este de important pentru noi faptul că securitatea noastră este una colectivă. Frontiera dumneavoastră este şi frontiera noastră şi o vom apăra împreună", a afirmat prim-ministrul belgian, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis, la finalul întrevederii avute la Palatul Cotroceni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...