Rata inflației! România, printre primele din UE

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Coaliția aflată la guvernare va aduce modificări codului fiscal / Foto: Arhivă
Coaliția aflată la guvernare va aduce modificări codului fiscal / Foto: Arhivă
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat uşor până la 0,4% în luna iulie 2020, de la 0,3% în luna iunie 2020, în timp ce în Uniunea Europeană a urcat până la 0,9%, de la 0,8% în luna precedentă, ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind, şi de data aceasta, Ungaria, Polonia, Cehia şi România, arată datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Comparativ cu situaţia din luna iunie, rata anuală a inflaţiei în luna iulie a scăzut în 10 state membre, a rămas stabilă în trei ţări şi a crescut în 14 state membre. În România, rata anuală a inflaţiei a crescut până la 2,5% în luna iulie, de la 2,2% în luna iunie.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate, luna trecută, în Ungaria (3,9%), Polonia (3,7%), Cehia (3,6%) şi România (2,5%). La polul opus sunt unele state membre UE unde rata anuală a inflaţiei este negativă: Grecia (minus 2,1%), Cipru (minus 2%) şi Estonia (minus 1,3%).

În zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut preţurile la produse industriale (0,42 puncte procentuale), urmate de preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări (0,38 puncte procentuale). În schimb, scăderea preţurilor la energie a şters 0,83 puncte procentuale din avansul inflaţiei, în luna iulie.

Eurostat subliniază, însă, că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a fost de 1,3% în luna iulie, după un avans de 1,1% în luna iunie. Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Citește și Polițe de asigurare ANTIGHINION. O campanie cu dedicație

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,8% în luna iulie a acestui an, de la 2,6% în iunie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,57%, serviciile cu 3% iar mărfurile nealimentare cu 0,88%.

"Preţurile de consum în luna iulie 2020, comparativ cu luna iulie 2019, au crescut cu 2,8%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,5%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2019 - iulie 2020) faţă de precedentele 12 luni (august 2018 - iulie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,2%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,1%", se arată în comunicatul INS.

Rata anuală a inflaţiei IPC pentru sfârşitul anului curent şi al anului viitor este prognozată la 2,7% şi, respectiv, la 2,5%, potrivit Raportului asupra inflaţiei publicat de Banca Naţională a României. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Declarația unică - Foto ilustrativ
Donald Trump
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
București / Foto: Freepik
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Investitorii fug de dolar și obligațiuni americane / Foto: Freepik
Ursula von der Leyen
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Foto: Freepik.com
Donald Trump
Hidroelectrica / FOTO: https://www.facebook.com/hidroelectricaoficial/
IMagine cu rol ilustrativ / Foto: Arhivă

Statele Unite au luat la ţintă flota fantomă a Iranului

SUA lovesc „flota fantomă” a Iranului cu noi sancțiuni:...

Un început frumos
Gabriela Nistor, CEO Salt Bank
Hollywood / sursa foto: Pexels.com
Versace și alte mărci de lux vor fi vândute unei multinaționale americane
Prosumatori. Foto: Freepik.com
Bani
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Cip / sursa foto: Freepik.com

Google atacă dominația Nvidia și lansează Ironwood

Alphabet dezvăluie cipul Ironwood, dedicat exclusiv...

Apple

Panică majoră la Apple. Gest disperat al companiei

Gigantul american din domeniul tehnologiei Apple a...

Project 2025 / Foto: DonkeyHotey / Flickr
Totul crește / FOTO: Freepik
Mihai Daraban
electricitate
O persoană numără bani / Foto: DCBusiness

pixel