În luna iunie 2024, rata anuală a inflației a scăzut la 4,94%, de la 5,12% în mai, conform datelor publicate joi de INS. Creșterile de prețuri au fost resimțite diferit în funcție de categorii: mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,10%, cele nealimentare cu 6,28%, iar serviciile cu 8,81%.
Conform INS, indicele prețurilor de consum în iunie 2024 comparativ cu mai 2024 a fost de 100,24%, iar rata inflației de la începutul anului până în iunie 2024 a fost de 2,6%. Comparativ cu iunie 2023, rata anuală a inflației a fost de 4,9%, iar rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni a fost de 7,2%.
Indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC) pentru iunie 2024 față de mai 2024 a înregistrat o creștere de 100,06%. Rata anuală a inflației calculată pe baza IAPC pentru iunie 2024 comparativ cu iunie 2023 a fost de 5,3%, iar rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni a fost de 7,3%.
Previziuni BNR
Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere prognoza de inflație pentru finalul acestui an la 4,9%, față de 4,7% anterior, și anticipează o scădere la 3,5% până la sfârșitul lui 2025, conform guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
"Inflația are o traiectorie descendentă, dar mai lentă decât preconizam în februarie. Prognozăm că va atinge intervalul țintă la sfârșitul lui 2025, începutul lui 2026. Reducerea inflației este în principal determinată de componenta inflației de bază, CORE2 ajustat, ceea ce indică eficiența politicii monetare. Nu menținem o politică monetară extrem de restrictivă, dar nici prea relaxată pentru a evita șocuri inflaționiste. Încercăm să reducem inflația fără a provoca recesiune", a explicat Mugur Isărescu în luna mai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...