238 milioane lei pentru clienții programului ”Banca pentru Locuințe”
Clienții programului ”Banca...
Rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a atenuat peste aşteptări în ianuarie, dar inflaţia de bază a crescut, sporind presiunile asupra Băncii Centrale Europene de a ţine sub control o inflaţie care este de patru ori mai mare decât ţinta sa de 2%, transmite Reuters.
Potrivit unei estimări preliminare publicate miercuri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a încetinit la 8,5% în decembrie, de la 9,2% luna precedentă. Cifra anunţată de Eurostat este mai bună decât estimările analiştilor, care mizau pe un nivel al preţurilor de 9%.
Este a treia lună consecutivă în care s-a înregistrat o încetinire a preţurilor în zona euro, după ce în octombrie se înregistrase un nivel record, de 10,6% .
Încetinirea inflaţiei în zona euro se explică mai ales prin faptul că preţurile la energie au înregistrat un avans de 17,2% în ianuarie, semnificativ mai mic decât cel de 25,5% înregistrat luna precedentă, în timp ce inflaţia preţurilor la alimente a urcat la 14,1% în ianuarie, de la 13,8% în decembrie.
De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a continuat să crească în ianuarie până la 7%, de la 6,9% în decembrie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
O altă problemă o reprezintă fiabilitatea datelor. Spre deosebire de alte luni, datele din Germania, cea mai mare economie europeană, lipsesc în ianuarie, iar Eurostat a folosit o estimare bazată pe model. De asemenea, datele din ianuarie sunt predispuse la o volatilitate neobişnuită, din cauza modificărilor de preţ de la începutul anului, susţin economişti.
În rândul ţărilor din zona euro, cea mai ridicată inflaţie se înregistrează în ţările baltice, în frunte fiind Letonia (21,6%), Estonia (18,8%) şi Lituania (18,4%). La polul opus, cea mai redusă creştere a preţurilor se înregistrează în Spania şi Luxemburg (ambele cu 5,8%).
În cele mai recente prognoze, BCE se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 6,3% în 2023 şi la 3,4% în 2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Clienții programului ”Banca...
Guvernul urmează să aprobe, în...
Preşedintele Asociaţiei...
La mai puțin de patru ani după...
Agenția Națională de...
Pentru prima dată în istoria...
Parisul și Berlinul continuă să...
Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...
40 dintre cei mai mari...
Disputele cu privire la energia...
Brokerii de asigurări se opun...
Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...
Investitorii străini din ţările...
După ce luni concluzia...
Informația a apărut în spațiul...
Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...
Leul s-a depreciat în raport cu...
Managerii estimează o creştere...
La Senat se află în dezbatere o...
România va beneficia de...
Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...