Război în Ucraina. Rusia vrea să arunce în luptă zeci de noi rachete balistice Sarmat
Autor: Delia Gheață | 23 mai 2022, 08:45
Ramâne de văzut dacă mai are timp să le construiască
Ramâne de văzut dacă mai are timp să le construiască
În timp ce Ucraina anunță că armata lui Putin a suferit pierderi uriașe, Rusia pregătește să arunce în luptă alte zeci de noi rachete Sarmat.

Rusia intenţionează să pună în funcţiune aproximativ 50 de noi rachete balistice intercontinentale Sarmat până la finalul acestei toamne, a declarat directorul general al agentiei spaţiale Roscosmos, Dmitri Rogozin, potrivit căruia armele urmează să fie fabricate în oraşul siberian Krasnoyarsk.

Sarmat are o rază de acţiune de 18.000 de kilometri şi poate transporta focoase nucleare. Aceasta ar permite Rusiei să atingă ţinte în întreaga lume, lansând atacuri fie prin Polul Nord, fie prin Polul Sud. Primele rachete Sarmat urmează să fie amplasate în regiunea Krasnoyarsk.

În contextul testelor cu rachete Sarmat, preşedintele Vladimir Putin a lansat ameninţări împotriva Occidentului în contextul războiului din Ucraina. ''Este cu adevărat o armă unică ce va consolida potenţialul militar al forţelor noastre armate, care va asigura securitatea Rusiei în faţa ameninţărilor externe şi care îi va face să reflecteze de două ori pe cei care încearcă să ameninţe ţara noastră cu o retorică dezlănţuită şi agresivă'', a afirmat Putin, la acel moment. 

''Noul complex are cele mai înalte performanţe tehnice şi tactice şi este capabil să depăşească toate mijloacele moderne de apărare antirachetă. Nu are echivalent în lume şi nici nu va avea mult timp de acum înainte'', a mai susţinut preşedintele rus.

Racheta a fost lansată de pe cosmodromul Pleseţk din nord-vestul Rusiei şi a lovit o ţintă la circa 6.000 de kilometri depărtare în peninsula Kamceatka.

Citește și Putin, acuzat că încearcă să provoace o foamete

Între timp, Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat că aproape 30.000 de militari ruși au murit în război. Potrivit unei statistici prezentate de partea ucraineană, 29.050 de militari ruși au murit de la începutul războiului din Ucraina.

De asemenea, Rusia are pierderi foarte mari la vehicule și echipamente militare. 1.285 de tancuri, 204 avioane, 170 de elicoptere, 3.141 de mașini, 599 de sisteme de artilerie și 13 nave au fost distruse, mai susține Ministerul Apărării din Ucraina. Informațiile nu au putut fi verificate prin surse independente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

Trecerea la ora de iarnă 2022 ar putea fi ultima,...

Bani pentru polițiști. S-au schimbat datele problemei

Este un termen care a fost prelungit, până acum, de trei...

Codul muncii. Se introduc noi tipuri de contracte de muncă

Codul muncii se modifică și apar noi tipuri de contracte...

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crossuri externe